Portugalia risca anul viitor sa fie exclusa de pe pietele de obligatiuni din cauza unui val de emisiuni ale unor guverne cu ratinguri mai ridicate, ceea ce ar putea obliga acest stat sa ceara sprijin international pentru plata datoriilor, transmite Bloomberg.
"Pe piata exista consensul ca Portugalia are o capacitate limitata de a se finanta. Exista alternative pentru investitii", a declarat Jamie Stuttard, seful operatiunilor cu venituri fixe din Europa si Marea Britanie ale companiei Schroders din Londra, care administreaza active de 286 miliarde de dolari, citat de Mediafax.

Portugalia trebuie sa plateasca datorii de 11 miliarde de euro in primul trimestru.

Anul viitor, emisiunile de obligatiuni ale guvernelor din zona euro ar putea atinge 863 de miliarde de euro, considera Elaine Lin, analist la Morgan Stanley in Londra.

Suma este sub cea de 925 de miliarde de euro din 2010, dar este ridicata comparativ cu media perioadei 2000-2008.
Grecia si Irlanda nu vor face imprumuturi in 2011, dupa ce au primit sprijin international.

Analisti ai UniCredit si Societe Generale anticipeaza ca Portugalia nu va obtine finantare pe piata si va fi nevoita sa solicite sprijin extern pentru limitarea costurilor imprumuturilor.

"Presiunile asupra spreadurilor obligatiunilor tarilor periferice se vor amplifica din nou", a aratat Norbert Aul, analist la Royal Bank of Canada Europe din Londra.

Necesarul de finantare al Portugaliei, inclusiv titlurile de Trezorerie, va urca la 12 miliarde de euro (inclusiv dobanzile) in trimestrul al doilea.

Spania are in primul trimestru obligatii financiare de circa 32 de miliarde de euro si de 40 de miliarde de euro in cel de-al doilea.

"Exista riscul ca accesul Portugaliei la finantare sa scada atat de mult incat sa nu mai poata evita ajutorul prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara", a declarat Laurence Mutkin, seful departamentului de strategie in domeniul veniturilor fixe la Morgan Stanley.

Analistii Unicredit au o opinie similara in privinta Portugaliei, considerand ca va fi dificil pentru tarile din zona euro sa se finanteze pe piata primara.

In aceste conditii, Portugalia incearca sa diversifice baza investitorilor care detin datorii ale tarii, prin contactarea unor investitori din Asia, inclusiv din China.

arile din zona euro vor incerca probabil sa isi asigure 30% din necesarul de finantare in primul trimestru, potrivit UniCredit.
Datoriile Portugaliei reprezinta 76% dim PIB. In Spania ponderea este de 53%, in Irlanda de 66%, iar in Italia de 116%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri