Papa Benedict al XVI-lea publica astazi un decret, "motu proprio", impotriva spalarii banilor, la trei luni dupa lansarea unei investigatii impotriva a doi membri in conducerea bancii Vaticanului, transmite AFP, citat de Mediafax.

Acest decret privind "prevenirea si combaterea activitatilor ilegale in domeniul financiar si monetar" prevede infiintarea unei Autoritati pentru informatii financiare a Vaticanului.

Papa va aproba o lege pentru prevenirea si combaterea spalarii de bani, a activitatilor criminale si a finantarii terorismului, se arata intr-un comunicat al Vaticanului.

Potrivit agentiei de informatii religioase i.Media, aceste dispozitii vor permite intrarea Vaticanului pe lista tarilor care respecta normele luptei cu spalarea banilor, a OCDE si Grupului de Actiune in Domeniul Financiar.

La jumatatea lunii septembrie a fost declansata o ancheta impotriva presedintelui Institutului pentru lucrari religioase (banca Vaticanului), Ettore Gotti Tedeschi, si a unui alt inalt functionar, pentru incalcarea unei legi italiene referitoare la spalarea banilor.

Cei doi nu sunt suspectati de spalarea de bani, ci de omisiuni in circularea unor fonduri in valoare totala de 23 de milioane de euro.

Vaticanul si-a exprimat "perplexitatea si surpriza" fata de aceasta situatie si si-a exprimat vointa clara pentru transparenta totala in ceea ce priveste operatiunile financiare ale institutului.

Supranumit banca preotilor, institutul administreaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice. Este o structura care beneficiaza de statutul extrateritorial al Vaticanului si nu este obligata sa respecte standardele impuse institutiilor financiare italiene.

Justitia italiana poate, din 2003, sa investigheze acest institut, care este sub supravegherea speciala a Bancii Italiei, care a si semnalat pe 15 septembrie cele doua operatiuni suspecte.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
IGPR: Un grup de romani, implicat intr-un caz de fraude informatice