TVA de 20% in Marea Britanie

Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a sustinut politica guvernului de a urca TVA de la 17,5% la 20% in fata criticilor ca decizia va afecta cresterea economica, subliniind ca masura este preferabila majorarii altor taxe.

"Odata ce am decis ca o parte din rezolvarea problemei deficitului bugetar va trebui sa vina din cresterea taxelor, am calculat ca majorarea TVA reprezinta cea mai putin defavorabila crestere de taxe. Principalele alternative ar fi fost cresterea impozitului pe venit sau a contributiei la asigurarile nationale, dar am considerat ca ambele masuri ar afecta mai mult economia si trebuie evitate. Acestea ar avea un impact mai mare asupra competitivitatii economiei", a spus Osborne la postul de radio BBC, citat de Bloomberg.

Cresterea TVA reprezinta un element esential in programul coalitiei de guvernamant, dominata de Partidul Conservator, de a reduce deficitul bugetar aflat la un nivel record. Partidul Laburist, de opozitie, considera ca guvernul ar trebui sa se renunte la majorarea TVA si sa creasca contributia la asigurarile nationale platita de persoanele angajate, potrivit Mediafax.

Osborne estima in luna iunie a anului trecut ca majorarea TVA va aduce la buget venituri suplimentare anuale de 13 miliarde de lire sterline (20 miliarde de dolari) pana in 2015.

In opinia sa, cresterea impozitului pe venit ar afecta mai mult in persoanele sarace decat majorarea TVA.

In Marea Britanie, majoritatea alimentelor, imbracamintea pentru copii si cartile sunt exceptate de la plata TVA.

In Germania, cea mai mare economie europeana, TVA se situeaza la 19%, iar in Franta si Spania la 19,6%, respectiv 18%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri