Municipiul Constanta a scapat de executare silita si de plata integrala si imediata a circa 13 milioane de euro, dupa ce casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut o solutie favorabila la Curtea de Apel in litigiul pe care Primaria il are cu o firma italiana, au anuntat avocatii de la TZA.
Litigiul cu societatea italiana Fin.Co.Ge.Ro a izvorat din contractele de concesiune incheiate de municipalitate pentru concesionarea unor suprafete de teren in vederea construirii unor ansambluri rezidentiale la malul marii.

Tribunalului Constanta a obligat municipalitatea la plata a aproximativ 13 milioane de euro, reprezentand contravaloarea cheltuielilor aferente lucrarilor de infrastructura realizate de societatea italiana, in baza unei hotarari judecatoresti din anul 2004.

Municipiul Constanta, reprezentat de avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii, a solicitat acordarea unui termen de gratie si unor termene de plata esalonate pentru achitarea celor 13 milioane de euro retinute de Tribunalul Constanta, cererea fiind respinsa initial.

Ulterior, instanta de recurs, si anume Curtea de Apel Constanta, a admis recursul si a dispus esalonarea datoriei de 13 milioane de euro, pe parcursul a 15 ani, respectiv in 15 rate anuale egale, platibile pana la data de 30 decembrie a fiecarui an.

„Apreciem ca solutia instantei este una inovatoare si poate pune bazele unei serii de precedente favorabile autoritatilor publice care se afla in situatii de executare silita iminenta si care nu dispun de resursele banesti necesare executarii acestor obligatii”, a explicat Georgiana Trandafir, avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii, membru al echipei de avocati implicate in acest proiect.

Mai mult, pentru a permite introducerea in bugetul pe 2013 a acestor sume, instanta a acordat si un termen de gratie pana la 1 martie 2013.

Victoria obtinuta in fata Curtii de Apel Constanta permite municipalitatii sa deruleze proiectele de dezvoltare a Municipiului Constanta si sa sustina in continuare furnizarea serviciilor de utilitate publica pentru comunitatea locala.

„Suntem increzatori ca aceste diferende se vor solutiona intr-un mod corect pentru ambele parti, impactul bugetar fiind unul important pentru municipalitatea Constanta si este laudabil ca instanta a tinut cont si de aceste circumstante atunci cand a pronuntat decizia. Solutia instantei este in acord cu practica CEDO, care a retinut intr-o serie de decizii ca statele semnatare pot prevedea in legislatia interna o serie de facilitati pentru institutiile publice, atunci cand interesul public justifica asemenea masuri si cand ele sunt necesare pentru desfasurarea activitatii pentru care aceste institutii au fost infiintate”, a precizat Christina Vladescu (foto) de la Tuca Zbarcea & Asociatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri