Elena Udrea va afla luni daca va fi arestata, Valeriu Zgonea presedintele Camerei Deputatilor declarand ca plenul se va pronunta la inceputul saptamanii viitoare asupra cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostului misnistru al Dezvoltarii si Turismului.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, ca plenul se va pronunta luni asupra asupra cererii de incepere a urmaririi penale in cazul Udrea, unde exista deja aviz pozitiv, precum si asupra celorlalte cereri ale Justitiei, sub rezerva primirii raportelor de la Comisia Juridica. „Am stabilit, cu aceasta ocazie, pentru ca ne-a venit raportul pe primul dosar in cazul doamnei deputat, fost ministru al Dezvoltarii, sa avem un plen imediat dupa plenul reunit de luni, cu patru puncte: luam act de incetarea mandatului domnului deputat Petre Roman, al doilea- raportul venit de la Comisia Juridica in primul dosar de ridicare a imunitatii si incepere a urmaririi penale, sub rezerva primirii celorlalte doua rapoarte pe care le-am trimis acum la Comisia Juridica”, a spus Zgonea, dupa sedinta BP, potrivit Mediafax.

El a precizat ca ultimele doua cereri ale Justitiei in cazul Udrea au fost trimise de conducersa Camerei Comisiei juridice. „Am dat cele doua noi dosare Comisie Juridice: unul, conform Regulamentului, il vor judeca cei din comisie si le-am dat voie sa lucreze vineri, sambata si duminica; celalalt - are stabilit in statut un termen scurt de trei zile, in situasia exceptioanla in care se cere arestarea preventiva a unui deputat”, a spus Zgonea.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, de la Camera Deputatilor, doua avize pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, unul in dosarul "Gala Bute" si celalalt in dosarul Microsoft. In dosarul "Gala Bute", avizul a fost cerut dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea si pentru luare de mita. DNA a solicitat atat avizarea urmaririi penale pentru noua fapta, cat si incuviintarea arestarii preventive.

In aceeasi cauza, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru infractiunile de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Comisia juridica a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

Citeste si:
DNA, sesizata in cazul "Dumnezeul achizitiilor", un preot consilier
ANI sesizeaza DNA in cazul...

In dosarul Microsoft, DNA a cerut, marti, aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenta - doua in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-Romania -, spalare de bani si fals in declaratiile de avere, precum si incuviintarea retinerii si arestarii deputatului PMP pentru aceste infractiuni.

De asemenea, in dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru inlocuirea masurii controlului judiciar, luata in cazul Elenei Udrea in 29 ianuarie, cu arestarea preventiva, pentru faptele de spalare de bani si fals in declaratii de avere, pentru care este deja urmarita penal. Anchetatorii sustin ca Udrea a incalcat conditiile controlului judiciar cand a facut afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei. Elena Udrea a fost denuntata la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat in dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins si primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie", se arata in referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Dan Stroe, fost director in ANAF, urmarit penal de DNA