Plata salariilor ar putea să se facă exclusiv prin mijloace electronice, conform unui proiect al Parlamentului României. Conform acestui proiect, plățile salariale, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială se vor achita prin mijloace de plată „fără numerar”. O altă propunere este ca românii să aibă dreptul de a-și deschide un cont bancar de bază fără comisioane.

Proiectul ar putea schimba modul în care angajații din România își primesc salariul, fiind propuse să fie eliminate plățile cash. Mai mult de atât, plățile în numerar vor fi eliminate la plata indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale stat, bugetul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și județelor, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în proiect.

De această reglementare sunt scutiți pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). Aceștia din urmă vor putea cere să primească banii în numerar.

Românii vor avea conturi bancare de bază fără comisioane

Pentru că această propunere ar obliga fiecare angajat să dețină un cont bancar, inițiatorii proiectului (deputați PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanți ai minorităților) cer ca fiecare român să aibă garantat un cont fără comisioane, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale.

Instituțiile de credit nu pot refuza deschiderea unui cont cu servicii de bază, decât dacă acesta are deja un cont bancar deschis sau dacă instituția financiară poate să dovedească că clientul are intenții ce țin de spălarea de bani prin intermediul acelui cont.

„Instituțiile de credit nu pot refuza deschiderea unui cont cu servicii de bază, decât dacă consumatorul are deja un cont de bază deschis sau deschiderea acestuia ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului”, se menționează în proiectul de lege.

Clienții care nu se încadrează în condițiile impuse de instituția de credit vor primi gratuit un cont bancar și funcțiile de interogare sold și „comisioane minime la tranzacții”. Aici există o excepție, mai exact, nu vor beneficia de gratuitate plățile cu cardul pentru jocurile de noroc.

Banca Națională va trebui să compare ofertele prestatorilor de servicii de plăți

Mai mult de atât, noua lege va obliga Banca Națională a României să implementeze un site de comparare a comisioanelor percepute de prestatorii de servicii de plăți, în mod gratuit.

„BNR are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art 5 la nivel național. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor serviciilor de plată și la localizarea bancomatelor”, se arată în proiect.

O altă schimbare pregătită de Parlament va obliga comercianții să accepte plățile electronice, indiferent de cifra de afaceri pe care o are. În momentul de față, după modificările Codului Fiscal, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul dacă au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri