Un tablou in ulei pictat de Pablo Picasso, estimat la 140 de milioane de dolari, ar putea sa stabileasca un nou record mondial de pret si sa devina cea mai scumpa opera de arta din lume tranzactionata la licitatie, cu ocazia unei vanzari speciale ce va fi organizata de casa Christie's, pe 11 mai.

"Les femmes d'Alger (Version "O")", o vibranta opera cubista ce a fost vanduta ultima data la licitatie in anul 1997, cand pretul de achizitie a fost de aproape trei ori mai mare decat cel estimativ, a fost evaluata de expertii casei Christie's la pretul de 140 de milioane de dolari, informeaza Reuters. Acest pret estimativ nu include insa comisionul standard de 12 procente, ceea ce inseamna ca pretul final ar putea sa ajunga la cel putin 155 milioane de dolari, scrie Mediafax.

Cea mai scumpa opera de arta adjudecata vreodata la licitatie, tripticul "Three Studies of Lucian Freud", realizat de Francis Bacon, s-a vandut cu 142,4 milioane de dolari - pret care a inclus comisionul casei organizatoare -, in noiembrie 2013. Alte cateva opere de arta au fost vandute cu preturi mai mari, dar acele tranzactii au fost realizate pe piata privata, nu la licitatii. Tabloul "Les femmes d'Alger (Version "O")" va fi scos la vanzare la New York, pe 11 mai, in cadrul unei licitatii speciale organizate de casa Christie's, intitulata "Looking Forward to the Past", in conjunctie cu traditionalele sale licitatii bianuale de arta impresionista/moderna si contemporana.

Pablo Picasso a pictat o serie de 15 variatiuni dupa celebrul tablou "Les femmes d'Alger", de Eugène Delacroix, intre decembrie 1954 si februarie 1955, desemnandu-si versiunile cu litere de la "A" la "O". Picasso a conceput aceasta serie de 15 picturi ca o elegie dedicata prietenului si rivalului sau Henri Matisse, care murise cu doar cateva saptamani inainte ca artistul spaniol sa inceapa acest proiect artistic. In ultimii ani, tabloul "Version O" a fost expus in galerii si muzee prestigioase - Luvru din Paris, National Gallery din Londra si Tate Britain din Londra.

Tabloul a facut parte din colectia de arta a sotilor Victor si Sally Ganz, vanduta in 1997 cu pretul record de 206,5 milioane de dolari - cel mai mare platit pentru o colectie ce a apartinut unui colectionar unic. Inainte de licitatia din luna mai, tabloul "Les femmes d'Alger (Version "O")" va fi expus intr-un turneu mondial itinerant care va ajunge la Hong Kong, Londra si New York.

Citeste si:
O noua creatie Banksy, dezvaluita in hotelul din Betleem
O noua creatie realizata de...

Sursa foto: Licitatie/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Antreprenoarea care vinde tablouri 3D din lemn cu pana la 5.000 euro
Setari Cookie-uri