Marile capitale sunt impodobite la final de an cu zeci de milioane de beculete, aprinderea acestora marcand startul perioadei Sabatorilor de Iarna. Becurile sunt aprinse intr-o atmosfera de fast si in prezenta celebritatilor sau autoritatilor, momentul avand in multe regiuni si semnificatii istorice.

Mediatizarea si comercializarea sarbatorilor a facut dintr-o traditie veche de zeci de ani un show mediatic, dar acest fapt nu impiedica mii de oameni sa ia parte la seara aprinderii acestora sau sa aleaga o varianta turistica in functie de atmosfera de feerie data de luminile Craciunului – cum sunt denumite in multe orase din lume.

Cel mai cunoscut brad de Craciun din lume este fara indoiala cel aflat in fata Rockefeller Center din New York. Bulevardul care duce catre acesta este imprejmuit de un zid de lumina, in capatul sau aflandu-se unul din cei mai somptuosi brazi din lume. Inalt de minim 15 metri si impodobit cu ghirlande luminoase care puse cap la cap ar avea o lungime de opt kilometri, bradul din fata centrului Rockefeller are pe langa simbolistica de sezon si una aparte: lupta spiritului american.

Traditia aprinderii bradului de Craciun in Piata Rockefeller a aparut la inceputul anilor 1930. Perioada de recesiune economica si nici chiar cea a razboiului, cand bradul era impodobit cu lumanari la fel ca inaintea aparitiei becului, nu au reusit sa opreasca acest obicei. In fiecare miercuri imediat urmatoare sarbatorii de Ziua Recunostiintei, oamenii se adunau intr-o zona mlastinoasa in care se incerca de ani de zile construirea unui centru de afaceri pentru a impodobi un brad, unul dintre primii avand doar 700 de beculete.

Dupa cativa ani, in fata Rockefeller Center a fost constuit si un patinoar, care a adus un plus de feerie locului. Traditia a continuat si dupa incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, aparitia televiziunii transformand aprinderea beculetelor din bradul newyorkez intr-o sarbatoare nationala. In acest moment exista in fiecare an in New York peste 10 brazi gigantici care sunt luminati ani de an impreuna cu cladirile alaturate. In plus, Gradina Botanica din oras gazduieste sute de figurine realizate numai din becuri colorate, fiind unul din obiectivele turistice cele mai vizitate in perioada Sarbatorilor de Iarna.

Decembrie, Luna Luminii in Paris

Pe langa reputatia sa de patrie a indragostitilor, Parisul este cunoscut si ca Orasul Luminilor, iar acest fapt se datoreaza podoabelor de iarna care impanzesc orasul la fiecare inceput de decembrie.

Sarbatori ale Luminii au loc in aproape toate marile capitale de pe Glob, fiecare intrecandu-se, ca si in cazul artificiilor de Anul Nou, in realizarea unor modele tot mai atragatoare si mai complexe. Iar la final nu ramane decat atmosfera de basm.