Daca era nevoie de o dovada a faptului ca cei mai bogati oameni ai lumii sunt dispusi sa investeasca in continuare, in ciuda crizei financiare, sume imense in opere de arta, ultima licitatie organizata de Christie's la Paris demonstreaza acest lucru. Tablourile si sculpturile colectionate in timpul vietii de catre designerul Yves Saint Laurent au atins noi recorduri, ridicand valoarea totala a vanzarilor la 206,15 milioane euro.
In cadrul licitatiei istorice de la Paris, considerata un veritabil triumf mai ales in conditiile actualei crize financiare, s-au vandut 59 de opere de arta apartinand celebrului creator francez Yves Saint Laurent(tablouri, desene si sculpturi). Suma totala obtinuta in urma acestei vanzari a atins o valoare record de 206,15 milioane euro, cea mai mare obtinuta vreodata in cadrul unei licitatii cu obiecte de arta apartinand unei singure persoane, conform International Herald Tribune.

Recordul anterior a fost inregistrat in cadrul unei licitatii organizate de Christie's la New York, in noiembrie 1997, unde au fost expuse opere de arta din colectia lui Paul Ganz. In acest caz, suma totala obtinuta in urma vanzarii a fost de 161 milioane euro.

Licitatia demonstreaza asadar, inca o data, ca piata obiectelor de arta si economia in ansamblul ei au evolutii divergente.
Suma obtinuta astfel va fi donata fundatiei Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, fondata in anul 2004 si unei fundatii care se ocupa de sustinerea cercetarilor in domeniul medical.

Cinci recorduri mondiale au fost inregistrate in cadrul licitatiei de la Paris, de-a lungul sesiunii de doua ore la care au luat parte peste 1.200 de potentiali cumparatori.

Una dintre acestea a fost reprezentata de sculptura lui Constantin Brancusi, “MadameL.R.”, creata de artist intre anii 1914-1917, in stil abstract, cu puternice influente din arta africana. Desi valoarea sa estimata inainte de licitatie era de maxim 20 milioane de euro, opera de arta s-a vandut in cele din urma in schimbul sumei de 29,17 milioane euro, starnind un ropot de aplauze in sala.

Un alt record al serii a fost inregistrat in doar cincisprezece minute de catre opera lui Piet Mondrian, "Composition in Blue, Red, Yellow and Black", care dateaza din 1922 si care se remarca printr-un uimitor balans al culorilor. Lucrarea s-a vandut in schimbul sumei de 21,56 milioane de euro, de doua ori mai mare decat suma estimata initial de catre specialisti.

Seria recordurilor a fost continuata de tabloul pictat in culori indraznete, "The Cuckoos, a Blue and Pink Rug", apartinand pictorului francez Matisse. Opera de arta a fost vanduta in schimbul sumei de 35,9 milioane de euro, fiind urmata de un alt record mondial atins de "The Returning Ghost", opera suprarealista realizata in 1918 de catre Giorgio de Chirico.

Doar doua lucrari nu s-au ridicat la masura asteptarilor specialistilor, una dintre ele fiind "Musical Instruments on an Occasional Table", semnata de celebrul Picasso.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri