Salonul de ceasuri si bijuterii de la Basel continua cu zeci de lansari. Dintre modelele noi, cele mai multe se disting prin abilitatea de a arata ora si pe un al doilea fus orar, mai exact functia GMT, potrivit unei corespondente realizata pentru Wall-Street de jurnalistii publicatiei Temporis.

Consumatorul modern de ceasuri este o persoana care comunica in toata lumea si e, practic, obligat sa stie cat este ora in tara pe care o apeleaza. Mai mult, daca este cazul sa calatoreasca des, setarea orei in functie de destinatie devine o sarcina vitala. Producatorii de ceasuri au inteles inca de acum cativa ani tendinta, dar, in 2010, avalansa de modele GMT confirma clar noua orientare a industriei.

Basel arata publicului complicatia in forma ei consacrata, si anume un indicator dedicat care face o rotatie pe zi aratand un al doilea fus orar in 24 de ore. Interesant de observat este insa grija caselor orologere de a ingloba functia GMT pe modele deja existente, unele chiar foarte complexe.

Un exemplu fascinant este oferit de Ulysse Nardin, mai exact El Toro GMT Perpetual. Suprizele apar si la branduri mai putin cunoscute, cum ar fi Vogard. Poate ca numele nu spune foarte multe, dar Vogard a patentat si lansat acum la Basel primul ceas GMT al carui adjustare in functie de fusul orar se poate face prin simpla rotire a bezelului. Sistemul denumit Timezoner modifica automat pozitia indicatoarelor pe cadran in functie de locatie, inclusiv indicatorul AM-PM. Inovatia deocamdata unica in industrie poate fi experimentata interactiv pe www.vogard.com .

Carl F. Bucherer sau Zenith sunt alte doua companii care fac apel la functia GMT. Pentru prima, recent lansata si in Romania, TravelTec GMT este modelul care poate indica trei fusuri orare. Se indica directia în care calatoriti – est sau vest – apoi se apasa butonul pana la atingerea diferentei de ore dintre punctul de plecare si cel de destinatie. Un amic apropiat cu care vorbiti intr-un al treilea loc poate fi trecut pe cel de-al treilea disc.

Pentru Zenith, numele ceasului care sta sub semnul fusurilor multiple este Traveler Multicity. Spre deosebire de predecesorul sau, acesta are zonele de timp presetate astfel incat apasarea butonului muta indicatorul spre orase reprezentative pentru fiecare dintre ele. Ceasul este pus in functiune de un mecanism El Primero, o legenda pentru Zenith, si a beneficiat de toata priceperea orologeriei in materie de finisaje.

Cititi pe Temporis.ro mai multe articole despre salonul de ceasuri de la Basel, cel mai important eveniment anual de profil din lume.

Sursa foto: temporis.ro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Cele mai bune branduri de ceasuri pentru un buget de 500 -100.000 euro