Profitand de evolutia fluctuanta a cursului de schimb poti economisi bani daca gasesti momentele optime
In prima parte a anului, mijlocul lunii era cel mai indicat pentru plata unui avans sau a unei rate la un credit in valuta, leul apreciindu-se fata de euro sau dolar la acele momente.

Pentru cineva care are venituri in lei si are de facut plati in valuta alegerea momentului in functie de valoarea cursului de schimb poate sa aduca economii chiar insemnate. In aceasta situatie pot fi cei care au de cumparat un automobil (pretul acestui produs fiind exprimat de obicei in euro) fie cu toti banii jos, fie cu ajutorul unui credit sau a unei finantari in leasing, cei care cumpara echipamente din strainatate (imprimante, laptop-uri, camere foto sau video, etc.), precum si cei care merg in strainatate pentru a-si petrece vacanta (pentru a se simti in buzunar economia realizata astfel, suma ce trebuie cheltuita trebuie sa fie mai mare de 1.000 de dolari). Spre exemplu, pentru o plata de 10.000 de euro, care poate reprezenta un avans de 25% la un credit ipotecar, o diferenta de curs de schimb de 200 de lei inseamna un total de 2 milioane de lei in plus sau in minus, in vreme ce o diferenta de 1.000 de lei se concretizeaza intr-una de 10 milioane de lei pentru suma mentionata. Situatia este similara si pentru un credit in dolari. Spre exemplu, daca in loc de 5 iulie, cineva ar fi amanat o plata de 10.000 de dolari pentru 9 august, castigul inregistrat din acesta operatiune ar fi fost de 25,3 milioane lei, diferenta de curs intre cele doua date mentionate fiind de 2.530 lei.

Acelasi lucru se poate constata bineinteles si in cazul unor sume mai mici cum ar fi plata lunara a unei rate la un imprumut in valuta. E drept castigurile sunt ceva mai reduse - echivalentul a catorva zeci de mii sau sute de mii de lei, in functie de marimea ratei si de cursul de schimb la un moment dat.

Cum putem determina insa momentul optim, cand dolarul sau euro a atins un minim fata de leu? Din pacate acest lucru este cel mai greu. Putem sa insa ne ghidam dupa datele statistice. Urmarind evolutia raportului de schimb dolar-leu, de la inceputul anului si pana in prezent se poate observa o oarecare ciclicitate in ceea ce priveste aparitia unor valori de maxim sau de minim, fapt ce ar permite chiar elaborarea unui calendar cu momentele optime pentru efectuarea unor plati. Astfel, pentru primele sase luni ale acestui an probabilitatea de a avea un moment de maxim pentru dolar comparativ cu leul este destul de mare pentru primele 3-10 zile ale lunii. In schimb, momentele de minim apar cu o probabilitate mai mare spre jumatatea lunii, in intervalul 13-22 din respectiva luna. Acelasi trend este valabil in mare masura si pentru evolutia cursului de schimb leu-euro, desi in cazul monedei europene se constata o anume diminuare a volatilitatii pentru ultima luna, fapt ce a facut ca raportul sa varieze foarte putin in respectivul interval de timp (diferente de doar cateva zeci de lei intre cotatii de la o zi la alta).

Asemenea operatiuni sunt posibile in special pentru o moneda la care fluctuatiile sunt mai mari, fapt valabil in prezent in Romania pentru dolar spre exemplu.

Cine se gandeste sa speculeze aprecierea sau deprecierea leului fata de o alta valuta trebuie sa se gandeasca insa si la trendul pe termen lung. Astfel, daca de la inceputul anului dolarul s-a depreciat comparativ cu leul, cu peste 6,9%, pentru euro se poate vorbi de o depreciere de peste 15,75% comparativ cu leul romanesc. De aceea, cei care au pariat pe moneda europeana s-au putut bucura mult mai mult, decat cei care au mizat pe dolarul american, primii ramanand in buzunar cu mai multi bani, in medie, decat ceilalti.

Ce se va intampla insa catre sfarsitul anului? In ciuda continuarii aprecierii leului, trend valabil pe termen lung, vom avea cu siguranta si momente in care euro si dolarul se vor intari. Daca acum in perioada verii, cererea de valuta este mai mica (firmele sunt in concediu), iar oferta este in crestere (romanii care lucreaza in strainatate vin in Romania in concedii schimband valuta pe care o detin cotra lei), in lunile de toamna si iarna importatorii vor avea nevoie de mai multa valuta, iar cererea de moneda straina va fi alimentata si de achizitiile de combustibili necesare in timpul iernii. Astfel, se poate spune ca acum in perioada verii avem un maxim pentru aprecierea leului, invreme ce pentru lunile urmatoare, chiar daca nu vom asista la o depreciere a leului vom avea cel putin o perioada de stabilitate a cursului monedei noastre nationale in raport cu leul si dolarul.

SFAT: Fa-ti corect calculele

Daca iei un credit in valuta pentru a cumpara un bun in lei trebuie sa fi atent la momentele in care valuta creste sau scade in raport cu moneda nationala. In acest caz trebuie "vanate" momentele in care leul este mai slab comparativ cu valuta in care luam creditul. Altfel, poti avea surpriza de a nu dipune de toti banii necesari pentru achizitionarea acelui bun, pretul lui in lei ramanand nemodificat in vreme ce valoarea creditului tau in euro sau dolari se micsoreaza datorita aprecierii leului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri