Piata reclamelor video de pe Internet reprezinta mai putin de 4% din totalul publicitatii online din Statele Unite, insa se estimeaza o triplare pe acest segment de media, pana in 2011, sustine Karin von Abrams, senior analyst eMarketer.
Nu exista nici o indoiala in faptul ca reclamele video online nasc, deopotriva, confuzie si incantare. Indiferent de tipul de publicitate realizata - banner, text, roll-over, etc. -, cand este pus in discutie mediul video online, se observa un avant mult mai mare decat daca s-ar discuta despre mesajele publicitare traditionale si deja familiare, cum este e-mailul.

Cu toate acestea, in Romania, piata reclamelor video online nu este foarte dezvoltata, insa este probabil ca, incepand cu acest an, sa creasca si sa se standardizeze.

“Este de remarcat faptul ca reclamele video online din cadrul player-ului video nu sunt foarte utilizate pe site-urile romanesti, acestea urmand a fi explorate, incepand cu 2008, in special de televiziunile online sau de alte site-uri interactive, cum sunt trilulilu.ro, gsptv.ro, evotv.ro sau arenatv.ro. Motivul pentru care aceste site-uri nu utilizeaza la maxim posibilitatile oferite de publicitatea video online consta in timiditatea cu care clientii incearca acest nou produs. De asemenea, o buna parte din proiectele care suporta acest tip de publicitate nu reusesc sa atraga suficienti utilizatori, fapt datorat, in parte, si penetrarii scazute ale conexiunilor in banda larga. Daca pentru americani acest trend isi intra in drepturi, la noi, piata publicitatii video pe Internet este destul de timida, iar campaniile de acest gen sunt foarte putine”, a declarat Vlad Popa, Sales & Client Service Director InternetCorp.

Majoritatea reclamelor video online sunt la fel de stralucite ca si cele de la TV si starnesc aceleasi reactii, conform eMarketer.

“Acestea pot fi amuzante, informative, tocmai bune pentru formarea unui brand si pentru realizarea unui angajament cu acesta, dar pot fi, la fel de bine, si iritante”, a adaugat Abrams.

Desi interesul pentru aceasta subdivizie a domeniului este relativ mare, totusi, se inregistreaza o prabusire a reclamelor video folosite in mediul online la ora actuala, potrivit International Advertising Bureau (IAB), citat de eMarketer.

Astfel, pentru perioada 2007 – 2008 s-a inregistrat o crestere puternica in sectorul digital, in ceea ce priveste reclama video. Marketerii au introdus continut publicitar si comercial in toate mediile specifice reclamelor de pe Internet.

Acest lucru s-a reflectat si in procentul crescut al utilizatorilor care au vizualizat reclame video pe Internet. Daca in 2006, acest segment era ocupat de doar 8% din consumatorii de publicitate, in 2007, circa 30% dintre acestia au urmarit videoclipuri cu continut comercial in online, arata cercetarea realizata de Jupiter Research in februarie 2008.

Mai mult decat atat, compania de cercetari de piata Ipsos a observat ca, in Franta, numarul total al persoanelor care urmaresc videoclipuri online a depasit cifra de 14,2 milioane de utilizatori, care echivaleaza cu jumatate din populatia tarii, scriu cei de la eMarketer.

In plus, agentia Isobar, care cerceteaza opinia publica, a constatat ca, in mai 2007, 90% dintre francezii cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani au vazut cel putin o data un videoclip publicitar.

Mai mult de jumatate dintre cei chestionati de Isobar (55,5%) au vizitat site-ul unui anumit brand de pe piata, o treime dintre acestia au mers mai departe dupa ce au vazut reclama, cautand date despre produsele companiilor de care erau interesati, si aproximativ 22% au cerut si alte informatii decat cele deja existente in cadrul reclamei sau pe site.

Ca si consecinta directa a acestor lucruri, unul din cinci consumatori (20,3%) a cumparat produsul vizualizat, dupa ce a vazut o reclama video, 14,6% dintre acestia au cautat bunul respectiv si in magazine, iar 11,1% au trimis prietenilor sau membrilor din familie reclama vizualizata.

De asemenea, piata de publicitate video online, in Germania, a crescut de la 1,19 milioane euro, in prima jumatate a anului trecut, la 3,92 milioane euro, pana la sfarsitul lui 2007, intocmind o crestere de 228%, arata cercetatorii de la Nielsen Media Research.

Spre comparatie, piata formatelor publicitare online traditionale a crescut cu 19 – 57%, in aceeasi perioada.

71% din tinerii germani cu varsta de peste 18 ani au urmarit videoclipuri online, si doar 16% nu au vazut nici un filmulet publicitar, desi sunt interesati de acest lucru, arata studiul sustinut de Zoomerang pentru compania IBM.

“Exista o confuzie la nivel general in mediul videoclipurilor publicitare online si este nevoie sa se depaseasca anumite bariere, insa in tarile dezvoltate, unde Internetul nu mai este un lux, publicitatea video online vine puternic din urma, iar marketerii si spectatorii, consumatorii, trebuie sa fie pregatiti sa o primeasca cum trebuie”, afirma Abrams.

Regiile de vanzari de publicitate si agentiile de media estimeaza ca piata romaneasca de publicitate online va creste in 2008 intre 50 si 100%.

Estimarile, la net, ale regiilor de vanzari de publicitate si ale agentiilor de media pentru piata romaneasca de publicitate online in anul 2008 variaza intre 10 milioane si 17 milioane de euro.

Wall-Street este o publicatie online editata de catre InternetCorp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri