In institutiile Uniunii Europene lucreaza peste 40.000 de persoane, Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) organizand constant concursuri prin care selecteaza personal pentru posturi cu caracter permanent si temporar. Care sunt posturile disponibile in prezent si cum functioneaza procedura de selectie?

UE lucreaza nu doar cu functionari titulari, ci si cu agenti contractuali si personal temporar, ofera stagii de formare si dispune de baze de date cu experti zonali.

Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) este prima oprire pentru toti cei care doresc sa lucreze intr-o institutie a Uniunii Europene.

EPSO organizeaza concursuri generale pentru selectia functionarilor. Printre locurile de munca pentru care institutia face constant selectii se afla cele de lingvisti, interpreti, traducatori, secretare, dar si alte categorii de personal specializat.

Institutiile UE pentru care EPSO face selectia de personal:

  • Parlamentul European (Bruxelles, Luxemburg si Strasbourg)
  • Consiliul UE (Bruxelles)
  • Comisia Europeana, cu sediul la Bruxelles (Belgia) si Luxemburg. Este institutia UE cu cei mai multi angajati, care lucreaza atat in Europa, cat si in alte zone de pe glob
  • Curtea de Justitie a Uniunii Europene (Luxemburg)
  • Curtea de Conturi (Luxemburg)
  • Comitetul Economic si Social European (Bruxelles)
  • Comitetul Regiunilor (Bruxelles)
  • Ombudsmanul European (Strasbourg)
  • Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor (Bruxelles)

Tipurile de joburi in institutiile UE si salariile

Cele mai cautate joburi, si totodata si printre cel mai bine platite, sunt cele de functionar titular. Functionarii titulari sunt angajati cu contracte pe durata nedeterminata. In cadrul functiei publice europene exista trei tipuri de contracte pe durata nedeterminata: pentru administratori (AD), pentru asistenti (AST) si pentru asistenti-secretari (AST/SC).

Pentru un absolvent de studii universitare, cariera de administrator incepe cu gradul de intrare AD 5 si poate avansa pana la gradul AD 16. Candidatii pot fi selectionati si recrutati si cu gradele AD 6 sau AD 7 pentru posturi specializate, caz in care candidatul trebuie sa dovedeasca ca are o experienta de mai multi ani in domeniu. Gradele AD 9 - AD 12 corespund cadrelor medii de conducere. Selectia si recrutarea candidatilor pentru aceste grade necesita experienta anterioara intr-un post de conducere.

Daca sunteti angajat pe postul de secretar/angajat administrativ, va veti ocupa, in general, de administrarea biroului sau veti oferi suport administrativ in cadrul institutiilor UE.

Cariera unui secretar/angajat administrativ acopera gradele AST/SC1 - AST/SC6. De obicei, personalul nou este incadrat cu gradul AST/SC 1.

Salariul lunar de baza al unui functionar variaza intre aproximativ 2.300 EUR/luna pentru un secretar-asistent proaspat recrutat (AST/SC 1) si aproximativ 16.000 EUR/luna pentru un administrator care a atins gradul cel mai mare (AD 16) de peste 4 ani. Fiecare grad este divizat in cinci trepte de vechime. La atingerea fiecareia dintre acestea se acorda o crestere salariala. Salariile de baza sunt ajustate anual in functie de inflatie si de puterea de cumparare din tarile Uniunii Europene.

In plus, daca va parasiti tara de origine pentru a lucra intr-o institutie europeana, aveti dreptul la o indemnizatie de expatriere reprezentand 16 % din salariul de baza.

In fiecare an, aproximativ 1 200 de tineri au posibilitatea de a deveni stagiari in cadrul institutiilor UE. Stagiile dureaza in general intre 3 si 5 luni si permit cunoasterea, din interior, a activitatii institutiilor europene. Domeniile sunt foarte variate, de la dreptul concurentei, resurse umane si politica de mediu, pana la comunicare, traducere etc.

Majoritatea stagiarilor primesc aproximativ 1.000 euro/luna si lucreaza la Bruxelles sau Luxemburg. O lista a stagiilor disponibile in prezent poate sa fie accesata la acest link.

Nu in ultimul rand, institutiile UE angajeaza si numerosi agenti contractuali, pe baza unui contract de munca pe durata determinata. Agentii contractuali sunt recrutati de pe o lista de candidati (pastrata intr-o baza de date), constituita in urma unei proceduri de selectie realizate de EPSO.

Depunerea candidaturii si procedura de selectie

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand sunteti interesat de un job in cadrul institutiilor europene este sa va creati un profil pe website-ul Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO). Un manual complet al pentru inscrierea online poate fi accesat la acest link.

Dupa acest pas veti putea accesa lista de posturi disponibilie pe site-ul EPSO. Fiecare anunt pentru un job contine un link catre detaliile necesare aplicarii pentru respectivul job, sau un link direct de aplicare cu ajutorul profilului EPSO pe care l-ati creat anterior.

Procedurile de selectie pentru fiecare concurs general publicat pe site-ul EPSO includ o serie de teste prin care se evalueaza aptitudinile si competentele generale si profesionale ale candidatilor. In general, primul set de teste consta in testele pe calculator cu variante multiple de raspuns. La concursurile pentru specialisti, procedura initiala de selectie va consta doar in evaluarea calificarilor.

Candidatii care reusesc la testele pe calculator cu variante multiple de raspuns si/sau trec de selectia pe baza dosarului si care, conform formularelor de candidatura on-line, indeplinesc toate conditiile generale si specifice de admisibilitate la concurs, sunt invitati la etapa „centrului de evaluare”.

Aceasta etapa se desfasoara in general la Bruxelles sau la Luxemburg, pe parcursul uneia sau mai multor zile. Scopul sau este de a evalua competentele generale si specifice legate de natura atributiilor/ competentele legate de domeniu.

Pentru detalii cu privire la testele prevazute pentru o anumita procedura de selectie, consultati intotdeauna anuntul de concurs sau cererea de exprimare a interesului.

EPSO ofera o serie de exemple de teste pentru candidatii care vor sa se familiarizeze cu acestea.

Mai jos puteti accesa o serie de teste puse la dispozitie de EPSO:

O lista completa cu exemplele de teste oferite de UE este disponibila la acest link.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri