Popularitatea Bursei de Valori Bucuresti creste brusc in perioadele in care o companie “cu nume” isi anunta listarea, adica atunci cand actiunile acestora ajung sa poata fi cumparate de orice persoana. Totusi, nu toate companiile populare in randul romanilor au succes pe bursa, unele dintre acestea ajungand sa produca gauri de peste 30% in portofelul celor care au mizat pe ele, in vreme ce societati “plictisitoare” aproape ca au dublat banii investitorilor in ultimii ani.

Inainte sa vina pe bursa, o companie desfasoara o asa-zisa oferta publica initiala (IPO), care in general dureaza doua saptamani, timp in care oricine poate sa trimita ordine pentru cumpararea actiunilor la un pret anuntat sau intr-un interval de pret anuntat.

Un numar de 9 companii s-au listat pe Bursa de Valori Bucuresti dupa criza din anii 2008-2009. Un roman care ar fi cumparat actiuni in valoare de 1.000 de lei la fiecare dintre acestea in timpul IPO-ului (9.000 de lei investiti in total) ar fi avut astazi un portofoliu cu o valoare totala de aproximativ 10.000 de lei – luand in calcul atat evolutiile actiunilor cat si distributiile de bani facute catre actionari de respectivele companii.

Castigul total este mult tras in jos de Sphera Group, compania care detine francizele KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, si Digi Communications, proprietarul RCS&RDS.

Listata pe bursa in octombrie 2017, Sphera nu a distribuit niciodata dividende catre actionari iar actiunile companiei au scazut cu 39% pana in prezent. De asemenea, Digi Communications a scazut cu aproape 32% de cand a venit pe bursa, in luna mai 2017, iar compania a distribuit un dividend foarte redus anul trecut (randament 1,1%).

Chiar daca nu detine branduri la fel de populare precum KFC sau RCS&RDS, producatorul de gaze Romgaz se afla intr-o situatia diametral opusa companiilor mentionate anterior. Astfel, 1.000 de lei investiti in actiunile Romgaz la IPO s-ar fi transformat astazi in 1.880 lei, reprezentand un castig total de 88%.

Cat ar fi castigat o persoana investind 1.000 de lei in noile actiuni listate pe bursa

Compania Castig/pierdere totala (%) Castig/pierdere la 1.000 lei investiti Data listarii
Romgaz +88% +880 lei Oct 2013
Nuclearelectrica +43,6% +436 lei Sep 2013
Electrica +34,6% +346 lei Iun 2014
Transilvania Broker +19,9% +199 lei Oct 2017
Medlife +6% +60 lei Dec 2016
Purcari Wineries -1% -10 lei Feb 2018
AAGES -19,2% -192 lei Iun 2017
Digi Communications

-31,8%

-318 lei Mai 2017
Sphera Group -39% -390 lei Oct 2017

Calcule realizate in functie de preturile inregistrate pe bursa in timpul sedintei de miercuri, 27 martie 2019.

Randamentele totale sunt calculate avand in vedere evolutia actiunilor cat si valoarea dividendelor brute distribuite de la momentul listarii companiilor si pana in prezent.

Romgaz nu se poate lauda cu o crestere spectaculoasa a actiunilor pe bursa, in aproape sase ani acestea urcand cu 14,2%, insa producatorul de gaze este recunoscut in randul investitorilor pentru dividendele extrem de generoase oferite. Anul trecut, de exemplu, compania a distribuit la presiunea statului doua dividende cu un randament cumulat de aproape 20%. Luna aceasta compania a propus pentru distribuire un dividend cu randament 13%.

Nuclearelectrica si Electrica sunt celelalte doua companii care completeaza topul celor mai performante companii noi listate pe bursa dupa criza. Desi in proportii mai mici, dividendele au jucat un rol important si in evolutia pozitiva a acestor companii.

De notat ca Nuclearelectrica, Electrica, cat si Romgaz sunt companii unde Guvernul are cel mai important cuvant de spus in randul actionarilor, iar ca urmare acestea au fost practic fortate in ultimii ani sa faca distributii foarte generoase de dividende, avand in vedere nevoile bugetare ale statului.

Desi companiile de stat au in continuare rezerve semnificative de cash, este posibil ca in viitori ani acestea sa nu mai faca distributii la fel de mari de dividende, castigurile viitoare generate de aceste actiuni ramanand sub semnul intrebarii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri