Cele mai mari scaderi: BRK, IMP si TBM

Toate actiunile listate la categoria I a pietei reglementate a BVB au scazut semnificativ, desi cele mai multe au inregistrat rezultate financiare bune sau foarte bune pe parcursul anului. Media aritmetica a randamentelor totale ale actiunilor a fost de -72,63%, conform unei analize realizate de Intercapital Invest.

19 din cele 21 de companii de la aceasta categorie au adus randamente negative sub -50%, iar din acestea, pentru 11 companii, randamentul a fost peste -80%.

Cele mai scazute randamente au fost inregistrate de singura societate de brokeraj listata la BVB, Broker Cluj (BRK), dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) si constructorul de aeronave Turbomecanica (TBM).

TURBOMECANICA: -89,21%

Marcel Murgoci, director operatiuni in cadrul casei de brokeraj Estinvest, este de parere ca deprecierea actiunilor Turbomecanica s-a datorat presiunii la vanzarea a unor investitori si a lipsei de cumparatori.

Citeste si:

Constructorul de aeronave Turbomecanica Bucuresti (TBM) a raportat pierderi de 20,18 milioane lei (5,54 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut, dupa ce in perioada similara din 2007 obtinuse profit.

Pierderile Turbomecanica vin pe fondul comprimarii la jumatate a cifrei de afaceri in intervalul ianuarie - septembrie 2008, pana la 33,36 milioane lei (9,16 milioane euro), dupa ce in primele noua luni de anul trecut afacerile companiei se ridicasera la 66,68 milioane lei.

IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR: -93,72%

Scaderea importanta a actiunilor Impact a fost cauzata de domeniul de activitate in care evolueaza, a declarat Rares Nilas, director al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP) a afisat pentru primele noua luni ale acestui an un profit net de 16,85 milioane lei (4,6 milioane euro), in crestere cu 12,8% fata de cel din perioada similara a anului trecut, pe fondul sporirii afacerilor cu 56,4%.

In ciuda profitului in crestere in primele noua luni, compania IMP a fost afectata de criza din constructii si de lipsa tranzactiilor in cursul anului trecut, explica Murgoci, ceea ce a impins randamentul titlurilor la -93,72%.
Cititi mai multe despre randamentele de anul trecut in articolul Topul pierderilor inregistrate de actiunile listate la categoria I a BVB in 2008