Antonela Badea www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 355.9 mld EUR]



In acord cu scaderea resimtita pe toate bursele europene, indicele ATX a pierdut 5.5% in aceasta saptamana, o scadere identica cu cea a indicelui BET. Valoarea tranzactiilor incheiate s-a cifrat la 4.2 mld EUR, in crestere cu 30% fata de saptamana trecuta, numarul de tranzactii sporind gradual cu cat scaderile deveneau o certitudine, dupa mijlocul saptamanii din ce in ce mai multe ordine de vanzare fiind atrase in piata. Indicele CECEBNK, in al carui portofoliu intra si banci romanesti ca BRD si TLV a scazut si el cu 4.7% in acest interval. Dintre componentele indicelui ATX nici o actiune nu a terminat saptamana in crestere.

Top scaderi ATX: Wienerberger (materiale constructii): -9.2%; Bet and Win (pariuri online): -9.2%; A-TEC Industries
grup industrial): -9.1%


In structura topului celor mai mari scaderi au predominat actiunile care sunt caracterizate in general prin volatilitate mare (BWIN, ATEC) iar prezenta producatorului de materiale de constructii Wienerberger se datoreaza sentimentului negativ legat de piata imobiliara din SUA, care a influentat si industriile adiacente. Desi problemele pietei obligatiunilor ipotecare din SUA au afectat sectorul financiar, la Bursa din Viena scaderile inregistrate de cele doua banci din ATX au diferit ca amploare: actiunile Raiffeisen au pierdut peste 7% in timp ce Erste Bank a scazut cu numai 4.13%.

Vienna Insurance Group a anuntat la 24.07 semnarea contractului pentru achizitionarea unei participatii majoritare in SC Asigurarea Romaneasca SA (Asirom). Intr-o prima etapa, 30% din actiuni au fost preluate de la actionarul principal, Interagro SA. Conform reglementarilor in vigoare pe piata romaneasca de capital, Vienna Insurance va trebui sa faca o oferta obligatorie de preluare dupa achizitia pachetului majoritar. Asirom beneficiaza de o retea extinsa, avand 49 de birouri regionale si 160 de sucursale iar in 2006 primele brute subscrise s-au cifrat la 190 mil EUR. Cu o cota de piata de 11% in segmentul non-viata si 8% pe segmentul viata, compania se situeaza pe locul al treilea in Romania.

Compania Austrian Airlines a raportat pentru prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 1.20 mld EUR, mai scazuta cu 1.5% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut. La inceputul anului compania a vandut subsidiara sa Travel Value din Viena iar in martie a renuntat la compania Slovak Airlines, aceste dezinvestiri avand un rol in diminuarea cifrei de afaceri si a profiturilor companiei, alaturi de redimensionarea retelei. Rezultatul net reportat pentru perioada in cauza este -8.6 mil EUR (fata de -61.6 mil EUR cu un an in urma) insa rezultatul net recurent este o pierdere de 21.5 mil EUR, de trei ori mai mica decat cea din H1 2006.Capitalizare: 801.1 mil EUR; P/S:0.3; EV/EBITDAR*: 4.9 (*EBITDAR: rezultat operational (EBIT) inainte de depreciere, amortizare si chirii)

Grupul producator de materiale refractare RHI AG a raportat la jumatatea anului o cifra de afaceri de 732 mil EUR, in crestere cu 9.8% comparativ cu prima jumatate a anului trecut cand a obtinut 666.8 mil EUR. Profitul inainte de dobanzi, impozite si amortizare (EBITDA) a evoluat pozitiv (+21.8%) fiind de 80.8 mil EUR. Din cauza vanzarii unei divizii anul trecut (divizia de materiale izolatoare Heraklith) profitul recurent pentru H1 2006 (excluzand cifra de afaceri a diviziei vandute, pentru comparabilitate) este de 46.2 in timp ce profitul net raportat a fost de 107 mil EUR. Astfel prin raportare la profitul recurent RHI a inregistrat un rezultat net mai mare cu 16.2% in timp ce fata de rezultatul raportat aceste a scazut cu 50%. Capitalizare:1.49 mld EUR P/E (ttm)*: 9.2 ; P/S (ttm)*: 1.1 ; EV/EBITDA (ttm): 8.4 (* in baza profitului recurent)


CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 61.8 mld EUR ]

La Bursa din Praga, valoarea tranzactiilor s-a situat la 945 mil EUR, cu peste 50% mai mult comparativ cu saptamana anterioara insa aceasta crestere a venit cu scaderi generalizate fiind influentata de evolutia burselor europene si americane dar si de situatia financiara interna, deoarece in aceasta saptamana Banca Centrala a Cehiei a decis sa mareasca dobanda de referinta cu 25 puncte procentuale pana la nivelul de 3.0%. Dupa anunt, coroana ceha s-a apreciat moderat. Decizia de a mari dobanzile a venit pe fondul cresterii presiunilor inflationiste din economie si slabirii monedei locale, diferentialul de dobanda intre Cehia si economiile din jur fiind destul de mare. Analistii macoreconomici se asteapta la cel putin inca o majorare a ratei dobanzii cu inca 25 puncte procentuale pentru acest an.

Indicele PX a avut o scadere importanta, de 4.5% iar cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale CEZ, Zentiva si Erste Bank. Cel mai afectat domeniu a fost cel imobiliar, companii ca ECM si Orco aflandu-se in topul scaderilor imediat dupa Zentiva care a scazut cu peste 16%. Si in indicele PX bancile au evoluat diferit, titlurile Erste scazand mai mult (-6.2%) decat Komercni Banka (-2.0%)

Top scaderi PX: Zentiva (farmaceutice): -16.2%; Orco Property Group (imobiliare): -11.9%; ECM Real Estate (imobiliare): -9.9%

In saptamana care a trecut, grupul petrolier local Unipetrol si compania Chemiczna Dwory S.A. au definitivat vanzarea intregului pachet de actiuni al Kaucuk, fosta subsidiara a Unipetrol catre Dwory. Vanzarea a fost decisa in octombrie 2006 si de la inceputul acestui an rezultatele Kaucuk au fost deconsolidate din situatiile financiare ale Unipetrol. Kaucuk a fost vanduta contra sumei de 195 mil EUR (5.5 mld CZK). In prezent, Unipetrol si Kaucuk au ramas implicate intr-un joint venture infiintat pentru construirea unei noi unitati de producere a butadienei (Butadien Kralupy a.s).

Vineri, 27 iulie, producatorul ceh de medicamente Zentiva care apartine grupului francez Sanofi-Aventis a comunicat ca rezultatele din prima jumatate a acestui an vor fi mai slabe decat previziunile initiale din cauza presiunilor asupra pretului de pe piata de origine. Profitul net pentru aceasta perioada se va situa la aprox. 800 mil CZK sau 28 mil EUR la o cifra de afaceri de aprox. 238 mil EUR. Cumpararile de medicamente de pe piata ceha au incetinit dupa ce guvernul ceh a redus volumul subventiilor la medicamente in luna martie, afectand cifra de afaceri a companiei. Vineri, pe bursa din Praga, titlurile Zentiva au pierdut 16.2% ajungand la 1.192 coroane/actiune.

Pentru primul semestru al anului Zentiva a indicat o cifra de afaceri asteptata de 242 milioane de euro, cu numai 5,5% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut in timp ce profitul net este vazut in jurul valorii de 28,5 milioane de euro. Subsidiara din Romania, fosta Sicomed, a inregistrat costuri cu provizioane pentru creante neincasate de aprox. 7 mil EUR care nu fusesera prevazute in bugetul initial. La acestea s-au adaugat cheltuieli de restructurare a portofoliului Potrivit celui mai recent raport al firmei de cercetare Cegedim, Zentiva Romania a incheiat anul 2006 pe locul sapte in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu vanzari de 284 milioane lei si o cota de piata de 5,2%.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 35.3 mld EUR ]

Si in Ungaria saptamana a fost marcata de intrunirea Consiliului Monetar al Bancii Centrale care a decis sa lase nemodificata rata dobanzii de referinta la 7.75% in linie cu asteptarile analistilor. Variantele luate in calcul s-au situat intre mentinerea nivelului actual si o reducere de 25 pp insa majoritatea membrilor au votat pentru mentinerea nivelului curent.

La Bursa de la Budapesta, indicele BUX a scazut cu 2.6% ceea ce reprezinta o scadere moderata comparativ cu restul indicilor studiati, pe fondul cresterii valorii tranzactiilor cu peste 90% comparativ cu saptamana anterioara, Indicele pastreaza cel mai mare randament de la inceputul anului, de 16.8%, in conditiile in care valoarea tranzactiillor s-a dublat pana la valoarea de 1.2 mld EUR. Si aici sectorul bancar a fost afectat negativ insa scaderea titlurilor bancii OTP (-5.2%) a fost in mod surprinzator mai pronuntata decat cea a actiunilor bancii ipotecare FHB (-2.0%). Pentru a doua saptamana consecutiv cea mai mare crestere au avut-o companii din domeniul informaticii. In timp ce Gedeon Richter si Magyar Telekom au continuat trendul descendent de saptamana trecuta.

Top cresteri BUX: Synergon.hu (informatica): +4.8%; Fotex (retail): +0.9%; MOL Group (petrol si gaze): +0.8%

Top scaderi BUX: OTP Bank (banci): -5.2%; Gedeon Richter (farmaceutic): -3.9%; Magyar Telekom (telecomunicatii): -3.6%


Presa maghiara a analizat saptamana trecuta posibilitatea unui plan de fuziune dintre Mol Group si grupul polonez PKN Orlen, la patru ani dupa esecul negocierilor purtate in acest sens de cele doua companii. Ulterior, compania a comunicat ca nu este vorba de o eventuala fuziune ci mai degraba de proiecte de cooperare intre cele doua companii. Grupul MOL a continuat si in aceasta saptamana sa isi rascumpere actiuni de la bursa.

Compania farmaceutica Gedeon Richter a anuntat ca subsidiara GD Farmacia din Targu-Mures va fuziona prin absorbtie cu 41 de companii din grup. Pentru aceasta capitalul social al companiei va fi majorat urmand sa aajunga la peste 1 mil RON. Fuziunea a fost decisa din motive manageriale cum ar fi imbunatatirea fluxului de servicii oferite pe piata si faptul ca firmele fac parte din acelasi grup. Gedeon Richter Farmacia se ocupa de operatiunile de retail ale Gedeon Richter Romania. Subsidiara din Romania este singura din grupul ungar cu operatiuni integrate: productie (Gedeon Richter Romania), retail (Gedeon Richter Farmacia), distributie si o companie de comert si strategie (Armedica Trading).

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 221.5 mld EUR ]

La inceputul saptamanii trecute, Banca Nationala a Poloniei a previzionat ca avansul economiei poloneze va fi sustinut de dinamismul economiei globale si o revenire din zona euro in conditiile in care inflatia va ramane stabila. Alte date avansate de Banca Nationala arata o crestere a investitiilor in economie cu 20% in acest an si cu aprox. 10% in anii care vor veni. Banca Centrala mai previzioneaza si o rata a somajului in scadere de la nivelul curent de 12.4% pana la 8% la finele lui 2009.

La Bursa de la Varsovia indicele WIG-20 a pierdut 3.3% in aceasta saptamana in conditiile in care valoarea tranzactiilor a crescut usor, ajungand pana la 2.6 mld EUR.

Top cresteri WIG-20: MOL Group (petrol si gaze) : +1.8%; Agora (media): +0.7%; Bank Zachodni WBK (bancar): +0.4%

Top scaderi WIG-20: Bioton (farmaceutice) : -11.0%; Polimex – Mastostal (constructii civile): -10.5%; Cersanit (materiale constructii): -9.8%


Monopolul polonez in domeniul gazelor naturale, PGNiG, va incepe operatiunile de exploatare a gazelor naturale in Egipt in aprox. 6-8 luni, cu o usoara intarziere fata de intervalul planificat initial, dupa ce a semnat un acord cu Egyptian General Petroleum Company la 18 iulie, conform unui comunicat al companiei. Dreptul de concesiune a fost castigat de compania poloneza in luna iunie a acestui an. Conform ultimelor date publicate de companie, PGNiG se asteapta sa extraga 4.6 mld mc de gaze naturale in 2008 si 5.0 mld mc in 2009 comparativ cu 4.3 mld EUR anul trecut. Output-ul va fi afectat negativ de programul de investitii anuntat de companie deoarece targetul initial a fost de 5.5 mld mc gaz pentru 2008. La bursa, actiunile PGNiG au scazut cu aproape 8%.

Compania de real estate Globe Trade Centre (GTC) a anuntat achizitia unui teren de 61 000 mp in Budapesta situat intr-o zona dens populata din Districtul 14. Pretul platit a fost de 17.5 mil EUR (286 EUR/mp) iar pe acest amplasament va fi ridicat un complex rezidential destinat clasei medii al carui cost este estimat la 75 mil EUR. Aceasta investitie este a treia derulata de GTC pe segmentul rezidential din Ungaria, dupa River Loft si Sasad Resort. De asemenea, compania are o prezenta foarte puternica pe segmentul de birouri iar totalul investitiilor de pe aceasta piata se ridica la 494 mil EUR in timp ce spatii de 331 000 mp sunt inca in dezvoltare.

Compania si-a intensificat activitatea si in Bulgaria, detinand participatii importante la capitalul unor dezvoltatori care vor construi ansambluri comerciale de mari dimensiuni in Stara Zagora si Varna. In Romania, GTC dezvolta proiectul rezidential Rose Garden si alte 10 proiecte de birouri, rezidentiale si comerciale atat in Bucuresti cat si in orase mari din tara. Ultimul proiect rezidential se va afla in apropierea Scolii Americane iar in afara de participatia pe care o detine la firma dezvoltatoare, GTC va asigura managementul proprietatii, pentru care va incasa 5% din costul investitiei initiale (9.61 mil EUR). Titlurile GTC s-au depreciat cu 6.4% in aceasta saptamana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri