Am comentat in materialul aparut pe acest site pe 27 februarie cea mai recenta (la acel moment) explozie a pretului petrolului, care atinsese $101.32 pe baril pe 20 februarie. Mentionam cu acel prilej viziunea pur speculativa pe care OPEC o avea asupra evolutiei din ultimele luni a pretului petrolului.
Piata nu este controlata de cerere si oferta (…), aceasta este controlata in totalitate de speculatori care considera petrolul drept un instrument financiar’, a declarat la sfarsitul anului trecut secretarul general al OPEC, Abdalla al-Badri, la o conferinta de presa in Abu Dhabi. La randul sau, presedintele in functie la acel moment al organizatiei si in acelasi timp ministrul petrolului al Emiratelor Arabe Unite, Mohamed al-Hamli, aprecia in debutul summit-ului din 3 – 4 decembrie de la Abu Dhabi: ‘oferta in piata este rezonabila’, si ‘in cadrul OPEC analizam elementele fundamentale care sunt importante pentru piata, dar recunoastem de asemenea existenta altor factori dincolo de controlul nostru’.

www.vanguard.ro

Apoi, a fost randul ministrului algerian al energiei, Chakib Khelil - care a preluat sefia OPEC de la 1 ianuarie - sa afirme ca la $100 pe baril pretul petrolului nu este neaparat mare, luand in considerare inflatia dar si nivelul mare al cererii si al costurilor de productie. Chakib Khelil a nominalizat China si India ca principali exponenti ai cererii. 'Cresterea pretului petrolului va continua probabil pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an, dupa care se va stabiliza pe parcursul celui de-al doilea trimestru', a mai apreciat noul presedinte al OPEC.

Numai ca pretul petrolului continua sa creasca, desi suntem deja in al doilea trimestru. Pretul futures al petrolului cotat la New York Mercantile Exchange, cu scadenta mai 2008, a atins marti 22 aprilie un nou maxim istoric la $119.90 pe baril.

Presedintele OPEC, Chakib Kelil, a reiterat foarte recent pentru publicatia algeriana El Moudjahid ca oferta in piata petrolului este rezonabila, si de asemenea ca stocurile petroliere la nivel global vor inregistra un declin pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului curent pe fondul unei scaderi a cererii.

Afirmatia lui Kelil – care a adaugat totodata ca preturile record se datoreaza mai degraba crizei financiare din Statele Unite decat uneia a ofertei, apreciind ca investitorii sunt cumparatori in piata petrolului si in pietele altor marfuri pentru a contrabalansa pierderile inregistrate in pietele de actiuni – vine din nou in contra directiei presiunilor publice in acumulare conform carora OPEC ar trebui sa majoreze productia de petrol.

Comentariile lui Chakib Kelil vin dupa ce in urma cu doar cateva zile Arabia Saudita, Algeria si Quatar au declarat ca OPEC nu ar trebui sa creasca nivelul productiei de petrol, in conditiile in care volumul ofertei este suficient, iar sfarsitul iernii in emisfera nordica va reduce cererea. ‘Exista multe, multe motive pentru care pretul petrolului a crescut, dintre care cel legat de oferta este cel mai putin credibil’ – a afirmat pe 10 aprilie Ali al-Naimi, ministrul petrolului al Arabiei Saudite.

OPEC – organizatie ai carei membri sunt Algeria, Angola, Ecuador, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Quatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela – asigura peste 40% din oferta globala de petrol.
Urmatoarea intalnire OPEC este programata pentru septembrie, insa membrii organizatiei au avut deja ocazia de a discuta cu oficiali dintr-o serie de tari consumatoare la Forumul International al Energiei desfasurat la Roma (20 – 22 aprilie).

In perceptia mea – si aici sunt de acord cu fondul declaratiilor repetate venite din partea OPEC - aprecierea recenta a pretului petrolului este aproape exclusiv speculativa, dublata de un trend ascendent notat si in alte piete importante de marfuri precum si de o depreciere generalizata a dolarului american in principalele sale piete valutare. Daca intr-un stagiu timpuriu, consumat deja cu cativa ani in urma, relatia dintre cererea si oferta fizice a contat pentru consolidarea unui trend ascendent, la acest moment cred ca relatia dintre cererea si oferta pur speculative este cea determinanta.

Miscarile de piata hiper-speculative, situatii in care pozitionarea participantilor devine justificata de insasi dinamica intrinseca a pretului, rareori pot fi explicate via fundamente economice.

Vulnerabilitatea aprecierii recente a pretului petrolului consta tocmai in faptul ca fundamentele economice par a indica perspectivele unei reduceri, si nu cresteri a cererii fizice. Pana cand initiativa ordinelor de cumparare speculative care tinde sa devina parabolica nu este brusc si puternic taiata de vanzatori sau de o masura radicala decisa de OPEC, insa, asemenea fundamente nu vor fi recunoscute de catre participantii la piata.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.




Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri