Banca Transilvania a avansat in categoria de indici MSCI, fiind inclusa in indicele MSCI Frontier Market, din categoria precedent – Frontier Markets Small Cap Indices, a anuntat institutia de credit.

Banca Transilvania este, astfel, singurul emitent de pe bursa romaneasca inclus in acest indice.

Indicele MSCI Frontier Markets este construit pentru a asigura o imagine cat mai completa a orizontului investitional din pietele de frontiera permitand astfel administratorilor de portofoliu sa construiasca fonduri de index care sa urmareasca cat mai fidel performanta acestor piete.

Companiile din index trebuie sa fie lichide pentru ca structura indicelui trebuie sa poata fi replicata de administratorii de portofoliu si trebuie sa respecte anumite criterii legate de marime, acestea fiind diferite pentru fiecare tara din componenta.

Indicele MSCI Frontier Markets contine companii din 31 de tari, ale caror piete de capital intra in categoria piete de frontiera si ia in considerare companii cu capitalizare mare, medie si redusa.

Este vorba de piete care au capitalizare si lichiditate mai reduse decat pietele emergente, dar care pot oferi randamente mai ridicate investitorilor care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai mari.

Pietele de frontiera sunt deschise si accesibile investitorilor straini (chiar daca la un nivel mai redus decat pietele emergente), sunt stabile politic si nu trec prin evenimente economice extreme, cum ar fi hiperinflatia. MSCI Barra clasifica 31 de piete in aceasta categorie, printre care Bulgaria, Croatia, Cipru, Lituania, Macedonia, Malta, Serbia, Slovacia, Slovenia si Romania. Pentru a fi considerata piata de frontiera, o tara trebuie sa aiba minim doua companii listate care au o capitalizare minima de $505 milioane si un free float minim de $35 milioane.

Compania MSCI Inc. este specializata in cercetare si furnizeaza indici si alte masuri folosite pentru a evalua performanta unor portofolii de actiuni sau instrumente cu venit fix. MSCI calculeaza indici incepand cu 1969, acestia fiind folositi ca repere pentru a compara performanta investitionala sau ca baza pentru crearea de fonduri de index.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Bursele și dolarul se prăbușesc în ciuda măsurilor de urgență ale FED
Setari Cookie-uri