Bursa de la Bucuresti a scazut vineri cu 0,93%, mai lent decat bursele vest-europene, intr-o piata in care atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 68% din lichiditate.
In primele minute, piata a crescut cu aproape 0,3%, insa dupa prima ora a trecut pe scadere, in conditiile in care cei care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturile in jos pentru a-si gasi contraparte, desi ordinele plasate au fost pentru volume foarte reduse, in cele mai multe cazuri.

"In ultima saptamana piata a avut, oarecum, o evolutie surprinzatoare, corelarea cu bursele externe a fost mai redusa fiindca si volumele au fost din ce in ce mai mici. Daca excludem din calcule Fondul Proprietatea, vedem ca stam pe o piata de 1,5 - 2 milioane euro, iar la astfel de volume directia in care merge piata nu are relevanta. Asteptarea este inca litera de lege pentru cei care inca mai sunt interesati de bursa, iar volatilitatea este mult prea ridicata pentru a lua o pozitie", a declarat pentru Mediafax Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% sub inchiderea de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 0,7%.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 0,91%.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat transferuri de 25,4 milioane lei (6 milioane euro), valoare cu 36% peste lichiditatea sesiunii precedente, de 18,6 milioane lei (4,4 milioane euro).

Doar 9 actiuni din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" au consemnat rulaje mai mari de 100.000 de lei.

"Lichiditatea slaba este clar determinata de retragerea clientilor mari de pe piata sau, poate, de o relaxare din partea acestora. Pana nu se linistesc pietele externe, probabil nici la noi investitorii institutionali nu vor face vreun pas major. Este foarte greu de facut o previziune pe un termen scurt, multe scenarii se pot adeveri, dar numitorul comun al acestora este volatilitarea ridicata", a afirmat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost si vineri cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 17,3 milioane lei, din care 1,8 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Actiunile FP au asigurat 68% din rulajul pietei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,45 lei, pret similar ultimei cotatii de joi.

Pe urmatoarele pozitii in topul rulajelor s-au clasat titlurile BRD (BRD) si SIF Moldova (SIF2), cu transferuri de 4,3 milioane lei si, respectiv, 1,1 milioane lei. Actiunile bancii au scazut cu 1,72%, la 11,46 lei, iar titlurile SIF Moldova au consemnat un recul de 1,64% si au ajuns la 0,87 lei.

Traderul de la Piraeus crede ca aceasta perioada dificila pentru investitorii de la BVB va persista atat timp cat nu exista solutii clare pentru problemele din Europa si SUA, iar odata cu conturarea unor directii certe vor reaparea volumele si investitorii, fie ei institutionali sau de retail.

"Pe termen scurt piata este posibil sa aiba in continuare o evolutie usor descendenta, este foarte important de urmarit intalnirea G7 din acest sfarsit de saptamana si care vor fi concluziile finale ale acesteia. Este clar ca in momentul de fata este nevoie sa se actioneze din ambele parti ale Atlanticului. Nivelul la care vom fi la sfarsitul anului depinde de faptele oficialilor din zona Euro si din Statele Unite si nu doar de declaratiile lor, care genereaza doar volatilitate. Bursa de la Bucuresti poate recupera pierderile inregistrate pana in momentul de fata, daca contextul international este favorabil", a mai spus Niculae.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 3,2%, investitorii reactionand negativ la o stire potrivit careia economistul german Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) va demisiona din cazua unor divergente privind controversatul program de achizitie de obligatiuni al BCE. Informatia a fost prezentata de Reuters, care cita surse apropiate situatiei.

Pietele din Europa Centrala si de Est consemnau corectii cuprinse intre 0,3% si 3,9%, iar bursa din Ungaria inregistra cel mai sever declin, de 7,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri