Actiunile Oltchim (OLT) au incheiat a patra sedinta consecutiva de crestere cu 15%, intr-o piata in care scaderile usoare inregistrate de titlurile Bancii Transilvania (TLV) si ale BRD (BRD) au incetinit ascensiunea la 0,26%, scrie Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, influentat de corectiile inregistrate de titlurile celor doua banci.

Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,41%, la 0,975 lei, iar titlurile BRD au coborat cu 0,35%, la 11,48 lei. Actiunile celor doua banci au o pondere cumulata de 40,32% in indicele BET, iar in indicele general al Bursei, BET-C, reprezinta 26,34%.

Actiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,81%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor FP, a avansat cu 0,82%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 0,3%.

"In momentul de fata toate privirile sunt atintite asupra intalnirii liderilor europeni din ziua de miercuri, decisiva pentru stabilirea viitorului zonei euro. In functie de fermintatea deciziilor luate vom putea dezbate evolutia viitoare a pietelor de capital. Solutiile viabile si bine structurate pentru a fi credibile vor insufla optimism pietelor externe si celei din Romania pe termen mediu. In caz contrar, pietele vor avea in continuare de suferit, situatie in care se va incadra si bursa locala", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si BRD au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 4,6 milioane lei si, respectiv, 2,7 milioane lei. Cotatia titlurilor FP a crescut cu 0,32%, la 0,4415 lei.

"Probabil ca pe actiunea BRD la cumparare este un investitor institutional care isi consolideaza pozitia, mai ales pentru ca si volumul a fost mai consistent", a afirmat Chisu.

Titlurile Fondului Proprietatea si actiunile BRD au asigurat 56% din lichiditatea pietei, de 13,3 milioane lei (3 milioane euro). Rulajul a fost cu 36% peste cel de vineri, de numai 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro).

Actiunile Oltchim au inregistrat a patra sedinta consecutiva de crestere accelerata, de 15%, accelerandu-si castigul din ultimele sesiuni la 74,7%. La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 0,926 lei si aveau un rulaj de 416.000 de lei.

Unii brokeri cred ca cresterea este determinata de speculatori, care incearca sa ridice pretul estimand ca actiunile vor continua sa urce odata cu o eventuala privatizare a Oltchim.

O evolutie asemanatoare a fost si in primul semstru, cand titlurile Oltchim au urcat puternic de la 0,204 lei, la un maxim istoric de 2,35 lei/actiune. Cresterea a fost sustinuta pe de o parte de achizitiile unui fond de investitii britanic si de ale grupului PCC, inregistrat in Germania, precum si de speculatorii care au mizat pe privatizarea combinatului. Din iulie, pretul actiunilor a inceput, insa, sa scada treptat.

Comisarul pentru Concurenta si vicepresedinte al Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a declarat vineri ca CE a cerut autoritatilor romane "angajamentul clar" si calendarul privatizarii Oltchim Ramnicu-Valcea si va analiza in acelasi timp posibilitatea conversiei datoriilor in actiuni in cazul combinatului.

La finalul sedintei de la Bucuresti pietele vest-europene avansau cu pana la 0,7%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 2,9%. Cresterile pietelor sunt determinate de optimismul investitorilor ca guvernele din UE sunt aproape de un acord privind masuri de solutionare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Liderii UE au avizat un cadru legislativ larg pregatit de ministrii Finantelor privind recapitalizarea bancilor, care au nevoie, potrivit autoritatilor europene, de 100-110 miliarde euro pentru a face fata pierderilor care vor fi inregistrate pe datoria de stat a Greciei si a altor state de la "periferia" zonei euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri