Erste Group Bank, actionarul majoritar al BCR, a prelungit pana pe 30 martie oferta de cumparare adresata actionarilor minoritari ai bancii din Romania, invocand "reactia pozitiva a actionarilor minoritari".
Erste a lansat la 6 februarie o oferta prin care vizeaza achizitia unui pachet de 0,36% din titlurile BCR, pentru care ar urma sa plateasca peste 62 milioane lei (14,3 milioane euro), scrie Mediafax. Oferta trebuia sa se incheie pe 24 februarie, insa a fost prelungita pana pe 30 martie.

"Actionarul majoritar al BCR, EGB Ceps Holding, saluta reactia pozitiva a actionarilor minoritari fata de oferta de achizitionare actiuni lansata la 6 februarie 2012. Prin urmare, EGB Ceps a decis inca o prelungire a perioadei de valabilitate a ofertei, astfel incat aceasta se va desfasura intre 6 februarie 2012 si 30 martie 2012. Aceasta noua extindere are drept scop sa acorde tuturor actionarilor care nu au acceptat inca oferta, suficient timp pentru a evalua propunerea financiara si a realiza toate procedurile tehnice pentru finalizarea transferului", se arata intr-un anunt al BCR.

Erste propune actionarilor minoritari ai BCR un pret de 1,09 lei/titlu, apropiat de cel dat anul trecut SIF-urilor si de cel oferit in 2010 intr-o alta oferta de cumparare adresata angajatilor BCR.

Pretul propus de Erste este apropiat de cel acceptat de SIF-uri in luna septembrie a anului trecut, cand SIF-urile au agreat un pret de aproape 1,04 lei pentru actiunile BCR emise inainte de o majorare de capital din aprilie 2011, iar pentru cele emise in cadrul respectivei suplimentari de capital pretul stabilit a fost de 0,5 lei/titlu.

In plus, SIF-urile au agreat si un schimb de actiuni BCR contra titluri Erste.

Oferta lansata in aceasta saptamana este a treia pe care grupul austriac o face actionarilor minoritari ai BCR, dupa cea derulata la finele anului 2006, imediat dupa privatizarea bancii, si cea din septembrie 2010.

In 2006, Erste le-a oferit salariatilor BCR un pret de 6,5 euro pentru o actiune sau posibilitatea de a primi in schimb actiuni la grupul austriac (o actiune Erste pentru 6 actiuni BCR).

Ulterior, in septembrie 2010, Erste a propus un pret de 14,03 lei/titlu, iar atunci valoarea nominala era de 1,3 lei/actiune. In aprilie 2011 valoarea nominala a fost diminuata la 0,1 lei/actiune, iar numarul de titluri a fost multiplicat cu 13, astfel ca daca Erste ar fi oferit in acest an aceeasi valoare din 2010, pretul ar fi fost de aproape 1,08 lei/actiune.

Printre actionarii minoritari ai BCR se regasesc in special angajati sau fosti salariati ai bancii, dar si casa de brokeraj Actinvest, firmele Carina Import Export si Milord Impex si fondul de investitii Certinvest Dinamic.

Anterior lansarii ofertei catre actionarii minoritari, Erste detinea 89,13% din actiunile BCR. SIF Oltenia, singura societate de investitii financiare care nu a vandut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din actionariatul BCR urmeaza sa iasa in acest an SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana, care au mai cedat o parte din titluri catre Erste, in baza acordului agreat in luna septembrie. Celelalte doua SIF-uri, SIF Moldova si SIF Transilvania, au vandut anul trecut toate actiunile BCR pe care le aveau.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri