Actiunile celor mai importante companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt asteptate de analisti si brokeri sa urce cu inca 11% in semestrul al doilea (S2), randament de circa trei ori mai mare decat dobanda medie anuala practicata de majoritatea bancilor romanesti la depozitele in lei.

WALL-STREET.RO a realizat un sondaj in randul a 20 de brokeri si analisti din piata locala de capital, majoritatea aratandu-se optimisti cu privire la evolutia indicelui BET, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 10 actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti. Cei mai multi dintre acestia (9) au estimat o crestere cuprinsa intre 15 si 20% pe BET, alti 6 anticipand o crestere ceva mai moderata, de 10-15%.

Un singur analist a considerat ca BET va creste cu doar 4% in 2014, practic o scadere in semestrul al doilea, avand in vedere plusul deja de 9% inregistrat in prezent. Niciunul dintre analistii si brokerii chestionati nu considera ca principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti va scadea in 2014.

La sfarsitul zilei de miercuri, 2 iulie, indicele BET inregistra deja o crestere de 9% in 2014.

Daca nu se intampla nimic grav la nivel macro in Romania, se va intra in semestrul al doilea cu optimism. Atentie insa la pietele externe care sunt deja la maxime si care ar putea sa inregistreze o “calmare” - Andrei Radulescu, Banca Transilvania

In vara anului trecut, majoritatea analistilor anticipasera o crestere de 10-15% pe BET in 2013, estimare care s-a dovedit prea putin optimista in conditiile in care indicele a terminat anul cu o apreciere totala de 26%.

“Daca nu se intampla nimic grav la nivel macro in Romania, se va intra in semestrul al doilea cu optimism. Atentie insa la pietele externe care sunt deja la maxime si care ar putea sa inregistreze o “calmare”, in special avand daca Rezerva Federala a SUA va majora dobanda inca de la inceputul anului viitor, asa cum s-a semnalat”, spune Andrei Radulescu, economist senior in cadrul Banca Transilvania.

La un an dupa ce zona euro a iesit din cea mai lunga recesiune din istoria sa, Banca Centrala Europeana se lupta in continuare cu inflatia lenta si incearca sa stimuleze consumul. Mario Draghi, presedintele bancii centrale, a introdus masuri fara precedent in luna iunie, printre care o rata negativa a dobanzii la depozitele constituite la BCE de banci, si a anuntat ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune daca se ajunge la deflatie.

De cealalta parte, Fed a redus din nou cu 10 miliarde de dolari programul de achizitii lunare de obligatiuni, la 35 de miliarde de dolari. Reducerea lichiditatilor pompate astfel in sistemul financiar este asteptata sa continue in perioada urmatoare, iar analistii se tem ca fara acesti bani bursele vor pierde din viteza.

Analistii, nehotarati in cazul SIF-urilor: Cei mai multi mizeaza pe cresteri minore

Daca in cazul BET, situatia estimarilor este destul de clara, nu acelasi lucru se poate spune si despre BET-FI, indicele care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF) si a Fondului Proprietatea (FP).

BET-FI a scazut cu 3,4% de la inceputul anului, iar pana la sfarsitul lui 2014 cei mai multi analisti (6) se asteapta la o revenire si la o crestere de pana in 5%. De asemenea, 3 analisti anticipeaza o scadere de 5 pana la 10%, iar alti 4 prevad o scadere de cel mult 5%.

Fondul Proprietatea este singura companie din indice care nu a scazut in 2014, inregistrand o apreciere de aproape 2%. Dintre cele cinci SIF-uri, SIF Oltenia (SIF5) a scazut cel mai putin (-3,2%), in vreme ce SIF Transilvania a suferit cea mai mare corectie (aproape -10%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri