Banca centrala a Japoniei (BoJ) a surprins investitorii anuntand masuri suplimentare de stimulare a economiei aflata in dificultate dupa cresterea taxei pe consum in aprilie 2015. BoJ va mari achizitiile de unitati de fonduri listate (ETF) si cele facute in trusturile imobiliare, va extinde durata portofoliului de titluri de stat japoneze si va mari ritmul extinderii bazei monetare.

Ca urmare, Nikkei, principalul indice al Bursei din Tokyo, a inchis ziua de vineri cu o crestere de 4,8%.

“Mutarea este foarte surprinzatoare din punct de vedere al momentului in care a venit, al scopului, dar si din punct de vedere al marimii programului”, a declarat, pentru CNBC, Masaki Kuwahara, economist in cadrul bancii nipone Nomura.

Citeste si:

In Europa, indicele benchmark Euro STOXX 50 crestea cu 2,1% la ora 16:00 (ora Romaniei), in vreme ce bursele din Germania si Franta castigau circa 2%. Cresterile erau ceva mai moderate in Europa Centrala, astfel ca indicele polonez WIG era in urcare 1%, iar ATX-ul austriac crestea cu 0,8%.

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti erau de asemenea pe verde, BET inregistrand cea mai buna evolutie (+0,4%). De cealalta parte, BET-FI, indicele SIF-urilor, era in stagnare. Romgaz si Banca Transilvania erau cele mai tranzactonate actiuni romanesti si urcau cu 1,2% fiecare.

Si piata americana a deschis ziua optimist, cu aprecieri de 0,9% atat pe S&P 500 cat si pe Dow Jones, principalii indici ai Bursei de la New York.