Un raport al bancherilor de la Credit Suisse analizeaza influenta pietei de fuziuni si achizitii (M&A) asupra burselor, aratand totodata ca revenirea actiunilor din ultimii inca mai poate continua... cel putin teoretic.

Esti interesat(a) de finantari si de piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de joi, 7 mai. Inscrie-te aici.

Potrivit raportului citat de benzinga.com, activitatea de M&A indica adesea momentul in care o piata bull se apropie de final, acest lucru datorandu-se faptului ca fuziunile si achizitiile finantate prin cash reprezinta aproape o treime din cererea de actiuni venita de la companii. Odata ce piata de M&A ajunge la maxim, bursele ating si ele la randul lor nivelul cel mai inalt opt luni mai tarziu.

De fiecare data cand bursele au atins maxime istorice, in 1987, 1990, 1998, 2000 si 2007, valoarea pietei de M&A americane ca procent din capitalizarea bursei de la New York a fost de cel putin 8,4%. Astazi, acelasi procent este de abia 4,6% asa ca cel putin in teorie actiunile ar mai avea de crescut, piata de M&A neatingandu-si inca limitele maxime. Raportul mai arata ca momentul cel mai bun pentru a cumpara actiunile unor companii care urmeaza sa absoarba alte societati (NU companii care urmeaza sa fie preluate) este in primele trei luni de la momentul fuziunii.

Fuziunile din telecom au generat cele mai mari castiguri pentru investitori, in vreme ce fuziunile din sectorul bunurilor de consum si al utilitatilor au adus cele mai mici randamente. De asemenea, cumparatorii au platit in general cele mai mari prime de achizitie in cazul preluarilor unor companii de IT.

Citeste si:
TRANZACTIE: Zitec a preluat agentiile de digital Bright si Symbolic
TRANZACTIE: Zitec a preluat...

In Romania, piata de fuziuni si achizitii a depasit valoarea de 400 milioane euro in primul trimestru al anului 2015, fiind anuntate 24 de tranzactii, potrivit unui studiu al firmei de consultanta in M&A Filipescu Visa Financial Advisors

Foto: Shutterstock / Business


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Romgaz cumpara 20% din producatorul grec Gastrade