Morgan Stanly a emis saptamana aceasta o alerta de cumparare “full house” pentru actiunile din Europa, insa un reprezentant al Goldman Sachs a fost mai degraba moderat cu estimarile pe termen scurt.

Reprezentantii Morgan Stanley spun ca indicatorii sai MTI (market timing indicators) marcheaza in prezent un semnal de cumparare pentru toate actiunile, pentru prima data de cand criza datoriilor a luat startul in zona euro.

“Indicatorii nostri MTI sustin scenariul unei cresteri de doua cifre in urmatoarele 12 luni. De la inchiderea pietei de vineri, 21 august, am avut avut primul semnal de cumparare ‘full house’ din ianuarie 2009”, a declarat Gragam Secker, analist Morgan Stanley, citat de CNBC.

De cealalta parte, Sheila Patel, CEO Goldman Sachs Asset Management International, se declara optimista in privinta anumitor actiuni, dar recomanda prudenta.

Citeste si:

“Suntem optimisti in favoarea actiunilor. Nu stiu insa daca am trimite o alerta de cumparare in masa a actiunilor. Cred suntem mai degraba intr-o perioada in care NU trebuie sa cumparam orice actiune, ci trebuie sa fim selectivi si sa cautam companiile cu perspective bune, dar care au fost lovite de volatilitatea recenta”, a mentionat Sheila Patel.

Oficialii Goldman spun ca au remarcat interes pentru Europa din partea clientilor, in special pentru tarile dezvoltate in detrimentul celor emergente. Unul dintre motive este reprezentat de posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa extinda programul de relaxare cantitativa dincolo de termenul limita de 12 luni.

BCE a inceput un program de achizitii de obligatiuni in valoare de 1,1 trilioane euro in luna martie. Joi are loc o noua sedinta a consiliului BCE, investitorii neasteptandu-se la schimbari importante care sa fie anuntate.

Actiunile europene inregistrau miercuri reveniri importante, cuprinse intre 2,2% pe Bursa din Frankfurt si de 0,5% pe Bursa din Londra. La Bucuresti, indicele BET crestea cu 1%, in vreme ce indicele blu chip BET-XT era in urcare cu 0,8%.