Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat anul cu un profit net preliminar de 7 milioane de lei, in scadere cu 41% fata de 2014, "intr-un context intern si global cu multe provocari, care a condus la scaderea volumelor, capitalizarii si a indicilor", potrivit unui raport al societatii.

"Anul 2015 a adus o nou val de schimbari si masuri implementate cu scopul de a redefini piata locala de capital, cu accent pe crearea de legaturi stranse pe termen lung cu mediul antreprenorial si comunitatea de investitori de retail. Aceste eforturi nu au putut contracara aversiunea crescuta la risc si episoadele de volatilitate crescuta care au afectat cele mai multe piete emergente si de frontiera", conform BVB.

Activitatea mai slaba de tranzactionare, lipsa unor tranzactii semnificative si comisioanele de tranzactionare mai reduse au condus la o scadere cu 35% a veniturilor operaționale preliminare comparativ cu anul precedent, se mai arata in raport. Cheltuielile operationale preliminare au urmat aceasi tendinta, insa s-au diminuat intr-un ritm mai lent, determinand un declin cu 71% al profitului operational pana la un nivel de 3,2 milioane de lei.

In acelasi timp, veniturile financiare nete preliminare au contracarat partial aceasta diminuare, datorita dividendelor primite de la entitatile afiliate si a veniturilor din diferente nerealizate de curs valutar mai mari fata de 2014, si au adaugat 5 milioane de lei la profitul inainte de impozitare.

Principalul indice al pietei BET a inregistrat o scadere cu 1,1% in 2015, in timp ce varianta sa de randament total BET-TR a urcat cu 3,1% dupa incorporarea dividendelor platite de companiile componente. Trebuie mentionat faptul ca societatile listate la BVB au inregistrat cele mai mari randamente ale dividendului din regiune, noteaza raportul BVBbet.

Citeste si:
Antibiotice Iaşi întrerupe complet activitatea indirect productivă
Antibiotice Iaşi întrerupe...

Piata de capital a inregistrat o activitate mai putin intensa in 2015, pietele de actiuni generand tranzactii in valoare de 9 miliarde lei (inclusiv ofertele), cu 32% sub nivelul inregistrat in 2014. Segmentul instrumentelor cu venit fix a avut o evolutie mult mai buna, datorita mai multor tranzactii, inclusiv oferta de vanzare a obligatiunilor emise de Primaria Bucuresti si emisiunea de titluri de stat dedicata investitorilor de retail, prima de acest gen din ultimii 10 ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Dividendele, colacul de salvare al bursei pe timpul pandemiei
Setari Cookie-uri