Un Brexit cu probleme, inceputul de recesiune din Italia si razboiul comercial global sunt factorii cheie care ii fac pe analistii Erste Group, proprietarul BCR, sa se arate in premiera ingrijorati cu privire la evolutia pietelor financiare in trimestrul al doilea din 2019.

Austriecii sfatuiesc investitorii sa isi reduca plasamentele in sectoarele ciclice (imobiliare, constructii, financiar, etc) si cresterea expunerii in sectoarele defensive.

“Recomandam evitarea sectoarelor ciclice si cresterea semnificativa a expunerii pe sectoarele defensive, precum cel farmaceutic sau al productiei bunurilor de baza. Ne asteptam ca indicii bursieri globali sa inregistreze cresteri moderate in T2, in partea de jos a intervalului 0-5%”, spun analistii Erste.

La nivel global, indicii bursieri au crescut in medie cu 12% (in euro) in primul trimestru din acest an, recuperand astfel pierderile de la finalul anului 2018. Cresteri semnificative au fost notate in fiecare regiune: in SUA cresterea medie a fost de 14%, in Europa procentul a ajuns la 12%, Japonia a urcat cu 9%, in vreme ce indicii pietelor emergente au castigat 12%.

Estimarile analistilor cu privire la viitoarele rezultate financiare ale companiilor la nivel global raman pozitive pentru anul 2019, insa acestea se inrautatesc. Cele mai mari 1.000 de companii din lume sunt asteptate sa inregistreze o crestere a veniturilor de 3,3% si o crestere a profitului net de 1,9% anul acesta.

Cele mai mari performante sunt asteptate de la companiile americane, al caror profit ar urma sa urce cu 5,5%. De cealalta parte, in Europa, analistii anticipeaza o scadere in medie de 2,1% a profitului net inregistrat de companii, pe fondul unor venituri cu 1% mai mici.

“Inrautatirea estimarilor de profit pentru urmatoarele 12 luni a fost mai pronuntata in mod special in cazul firmelor din sectoarele ciclice. Cel mai mare declin al estimarilor este notat in sectorul bancar, al marfurilor, produselor chimice si in sectorul energetic. La polul opus, cresteri ale profitului sunt estimate in sectorul tehnologic (+17,8%), sectorul alimentar si al bauturilor (+11,5%), asigurari (+9,8%) si telecom (+9,8%)”, noteaza analistii Erste Group.

O posibila iesire a Marii Britanii atat din Uniunea Europeana cat si din Piata Unica Europeana (“hard Brexit”) reprezinta in momentul de fata cea mai mare amenintare pentru economia UE, dar si pentru bursele de pe continent.

“Un hard Brexit dupa data de 12 aprilie atarna precum sabia lui Damocles asupra economiei europene. Si SUA ar fi afectate, insa intr-o masura mai mica. In cazul unui hard Brexit ne putem astepta la o performanta negativa a actiunilor europene. Sectorul financiar ar fi supus celor mai mari presiuni intr-un asemenea scenariu”, comenteaza analistii Erste.

Liderii UE au dat termen Regatului Unit pana la 12 aprilie sa ratifice un acord cu Bruxelles si apoi sa iasa din Uniunea Europeana pe 22 mai, sa prezinte un plan alternativ credibil pentru a primi o amanare pe termen mai lung sau sa paraseasca UE fara un acord pe 12 aprilie. In dimineata zilei de vineri, surse UE citate de BBC au declarat ca presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut o oferta de amanare ''flexibila'' de 12 luni a datei iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Deprecierea leului se opreste; Brexit-ul arbitreaza evolutia euro si a dolarului

Leul este asteptat sa se stabilizeze in jurul nivelului actual, considera analistii Erste Group, acestia mizand pe un curs de 4,77 lei pentru un euro la finalul acestui an. BNR a anuntat vineri un curs de schimb oficial de 4,7542 lei/euro.

“Leul a suferit anterior din cauza stirilor privind controversatele taxe (n.red. OUG 114/2018). Credem ca BNR va fi in masura sa mentina cursul relativ stabil. Totusi, informatiile care vor aparea despre politicile economice ar putea sa puna presiune pe leu, astfel ca exista riscul pentru un leu mai slab”, mentioneaza austriecii.

In ceea ce priveste evolutia euro, acestia considera ca in conditii normale moneda europeana ar trebui sa inceapa sa se aprecieze usor fata de dolarul american, un hard Brexit urmand sa schimbe insa datele problemei.

“Ne asteptam ca EUR/USD sa atinga un minim in trimestrul al doilea, urmand ca imbunatatirea datelor economice sa contribuie ulterior la o apreciere usoara a euro. In cazul unui hard Brexit, dolarul ar fi mai puternic pentru o perioada mai indelungata de timp, avand in vedere ca economia zonei euro ar avea nevoie de 1-2 trimestre sa ‘digere’ acest soc”.

Economistii Erste anticipeaza ca perechea EUR/USD va atinge nivelul de 1,18 la finalul acestui an, comparativ cu cel de 1,12 inregistrat in prezent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri