Care este strategia Bursei din Viena in 2008

Bursa de la Viena mizeaza pe lichiditatea mare a pietei in 2008, in pofida fluctuatiilor puternice, si pe companiile din Europa de Est care vor sa se listeze pentru a-si pastra atractivitatea in randul investitorilor institutionali si privati, a anuntat conducerea Wiener Boerse.

"Investitorii straini si performantele companiilor listate au o contributie majora la aceasta reusita. In prezent, majoritatea bancilor straine provin din Germania si Marea Britanie, dar tot mai multe banci est-europene sunt interesate de piata de capital austriaca si de aceea Wiener Boerse a decis sa se axeze in acest an pe atragerea de investitori straini din Europa estica", a spus unul din cei doi directori executivi ai Wiener Boerse, Heinrich Schaller.

In ultimii patru ani, Wiener Boerse a crescut volumele zilnice tranzactionate de zece ori, pana la valoarea de 14,7 miliarde euro in prezent. "Companiile atractive sunt intotdeauna cautate de catre investitori. Daca lichiditatea de pe piata este suficienta, investitorii se orienteaza catre investitii in actiuni lichide, in special in perioadele dificile de pe piata", a mentionat Schaller.

Obiectivul Bursei de la Viena pentru 2008 este atragerea a inca 12 noi participanti la tranzactionare.

Potrivit unui studiu realizat de catre Capital Bridge USA la sfarsitul lui noiembrie 2007, primii 200 de investitori la nivel mondial au investit 28,5 miliarde euro (42,3 miliarde dolari) in companiile de la nivelul indicelui ATX, cu 3,9 miliarde euro (5,8 miliarde dolari) mai mult decat in urma cu un an.

"Nu ne surprinde deloc faptul ca investitorii straini vor sa isi creasca profitul. In plus, am convingerea ca dupa incheirea acestor saptamani de turbulente, indicele ATX va creste din nou rapid, deoarece investitorii internationali recunosc fundamentul solid al companiilor austriece", a adaugat Schaller.

Wiener Boerse detine licente de marketare a indicilor de la bursele din Budapesta si Bucuresti si a creat indici in cooperare cu bursele din Belgrad, Bucuresti, Kiev si Shanghai. In prezent, Wiener Boerse detine licente pentru 73 de indici, fata de 30 in 2004.

"In 2007, am lansat noua indici noi, dintre care sapte monitorizeaza evolutiile din tarile Europei centrale si de est", a declarat Michael Buhl, celalalt director executiv al Wiener Boerse.

Wiener Boerse este interesata sa devina actionar la bursele din Ljubljana si Sofia.

Bursa din Viena, institutie fondata in 1771, are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanta si, mai ales, pe partea de tranzactionare si calcul al indicilor, declarase in noiembrie, intr-un interviu acordat NewsIn, directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl.

Cu bursa bucuresteana, primii pasi in colaborare au fost intreprinsi in 2004, cand a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, incepand din 15 martie 2005, Wiener Boerse sa calculeze si sa marketeze pe plan international indicele ROTX (Romanian Traded Index).

In martie 2006, BVB a semnat cu Bursa din Viena un parteneriat exclusiv privind licentierea si promovarea pe plan international a indicilor BET, BET-FI si BET-C. Bursa din Viena calculeaza de altfel si alti indici ai pietelor de capital din regiune, precum CTX (Cehia), HTX (Ungaria) sau RTX (Rusia). Bursa vieneza a lansat si indici regionali, in care sunt incluse titluri tranzactionate pe mai multe piete, precum si indici internationali - CNX (China Traded Index) si KTX (Kazakh Traded Index).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri