Bursa trebuie sa creasca atat pentru a-si indeplini rolul sau de finantator al companiilor, cat si pentru a reflecta economia romaneasca, insa trebuie depasit cel putint un obstacol de ordin tehnic: sa aiba un numar mai mare de companii listate. Acestea sunt cateva dintre concluziile fundamentale ale specialistilor consultati de MoneyBox, cel mai nou proiect lansat de InternetCorp.

Cert este ca piata de capital autohtona se dezvolta incet, dar sigur. Atat brokerii, cat si conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au conturat cateva din trasaturile pietei de capital romanesti si conditiile de care aceasta are nevoie pentru a ajunge la standardele dorite si cautate de investitori.

Anul acesta am avut deja trei oferte publice initiale (Teraplast, Pomponio si Casa di Bucovina), ceea ce nu poate fi decat imbucurator pentru investitori. Cu toate acestea, „bursa nu reflecta neaparat economia romaneasca. Daca cineva vrea sa investeasca la bursa pe un domeniu anume nu poate pentru ca multe sectoare economice fie sunt slab prezentate de societatile, care poate nu sunt cele mai reprezentative, fie sectoarele respective nu sunt deloc reprezentate”, a explicat Andrei Ciubotaru, broker Vangurad Invest.

De exemplu, la cota BVB, un domeniu inexistent este cel al telecomunicatiilor, apoi nici domeniul serviciilor nu este bine reprezentat, desi conform lui Mihai Chisu, broker la SSIF IFB FinWest, serviciile au un potential mare de crestere. La fel si domeniul energetic, care este tranzactionat la marile burse, cat si cel al transporturilor, insa la BVB nu se tranzactioneaza nici un aeroport, a subliniat Chisu.

Cititi mai multe despre viitorul bursei romanesti in MoneyBox.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
AIPC dezaproba atitudinea SIF5 privind drepturile actionarilor