In sedinta de tranzactionare de joi, lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a coborat cu 24%, la 12,8 milioane lei (3,36 milioane euro), comparativ cu cea consemnata in sedinta precedenta, de 16,74 milioane lei.

"Unul dintre motivele scaderilor agresive de joi pe BVB a fost evolutia negativa a pietei americane, tendinta care s-a propagat si pe bursele europene, unde am vazut ca ingrijorarile sunt din ce in ce mai mari", a declarat, citat de NewsIn, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

"La noi, cotatiile nu au rezistat la nivelurile la care ajunsesera dupa ultima revenire, iar volumele nu au fost foarte mari, ceea ce sugereaza ca nu au mai aparut acei cumparatori agresivi pe SIF-uri, care au dus la o revenire atat de spectaculoasa", a adaugat Necula.

Problemele tehnice ale unui distribuitor de internet au ingreunat pentru scurt timp tranzactionarea

Mai multi intermediari au intampinat dificultati in a accesa platforma BVB, in prima parte a sedintei, din cauza unor probleme aparute in reteaua unui distribuitor de internet.

"A fost o problema temporara cu unul dintre distribuitorii de internet, insa nu a fost de natura sa afecteze activitatea Bursei, deoarece au existat solutii de rezerva care au fost folosite in acest sens", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele-director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Citeste si:

Brokerii au confirmat ca a fost o problema cu unul dintre distribuitorii de internet si, din aceasta cauza, cei care foloseau acest distribuitor si nu aveau unul secundar au avut dificultati in a accesa sistemul de tranzactionare.
Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care opereaza pe platforma Bursei sunt obligate sa aiba un sistem de rezerva (back-up) pentru serviciile de internet, adica un al doilea furnizor.

Indicii ar putea retesta minimele din octombrie

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,80%, pana la 3.065,32 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 4,99%, pana la 2.238,62 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 6,18%, pana la 14.112,71 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 4,93%, ajungand la 6.714,48 puncte.

"La BET-FI nu s-a confirmat acel suport in jurul nivelului de 15.000 de puncte, iar din perspectiva analizei tehnice calea este deschisa pentru o retestare a minimelor", apreciaza Gabriel Necula.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,95%, pana la 297,48 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 4,46%, pana la 378,72 puncte.