Tradeville: Cazul unei corectii importante a euforiei globale

Cu datele observabile la acest moment, cred ca bursa de actiuni din China ramane extrem de vulnerabila unei corectii negative importante. O accelerare a declinului cotatiilor la Shanghai si Shenzhen va marca debutul unei corectii notabile a euforiei globale.

China – percepeam in urma cu cateva luni – avea o sansa distincta de a conduce stabilizarea globala, beneficiind de o experienta in politici centraliste cu mult mai vasta decat economiile vestice (care insa la randul lor invata repede). China dispunea la inceputul acestui an de capacitatea de a mobiliza rapid si eficient toate institutiile vitale unei stabilizari economice – guvernul central, structurile locale de conducere si sistemul bancar – in moduri inca straine celorlalte economii globale importante.

Stabilizarea bursei locale de actiuni observabila in debutul anului a reflectat premisele de mai sus, si astfel asteptari tot mai optimiste privind evolutia economiei. In mod gradual, aceste premise si asteptari au fost integrate in cotatii si probabil chiar exagerate. Autoritatile financiare si politice de la Beijing au avertizat ca avansul economiei locale nu se face pe fundatii solide, cresterile raportate fiind dezechilibrate si vulnerabile.

In plan istoric avertismentele oficialilor reprezinta o anomalie, intrucat de regula autoritatile sunt cele optimiste iar participantii la piata amendeaza. De aceasta data, insa, prudenta apartine autoritatilor, insa pentru pietele financiare internationale China s-a transformat in cel mai important simbol al sperantelor ancorate de ideea unui reviriment economic global puternic si sustenabil.

Pe parcursul lunilor recente, perceptiile au depasit fundamentele, avansul parabolic al bursei locale devenind mai degraba tributar unor excese cantitative. Euforia investitorilor locali a fost amplificata de o relaxare remarcabila a creditului. In primele 6 luni ale acestui an, volumul creditarii noi a depasit $1 trilion, adica un sfert din produsul intern brut al Chinei si depasindu-l pe cel al Indiei.

Pentru China, in acest stagiu al freneziei pietei de capital, lichiditatea reprezinta "calcaiul lui Ahile" – iar robinetul banilor pare sa se stranga. In iulie, volumul creditarii noi a scazut cu 77% fata de luna precedenta, pana la 355,9 miliarde yuani chinezesti (aproape $52 miliarde).

Pe 7 august, presedintele China Construction Bank, Zhang Jianguo, a afirmat ca in a doua jumatate a anului volumul creditarii va fi redus cu aproape 70% fata de nivelul inregistrat pe parcursul primelor 6 luni – confirmand astfel temerile care la sfarsitul lunii iulie au condus la aparitia primelor trepidatii ale bursei locale.

"Am observat ca unele credite nu au ajuns in economia reala", a declarat Zhang Jianguo, care a adaugat: "Cred ca unele industrii se extind prea rapid. De exemplu, preturile si vanzarile caselor cresc prea rapid". Conform celor mai recente date guvernamentale, in iunie preturile medii ale caselor noi aferente unui numar de 36 de orase au crescut cu peste 6%, desi in mediul urban rata somajului s-a majorat iar salariile au scazut.

Mai mult, oficiali de top ai autoritatilor financiare de la Beijing au sugerat recent perspectivele unui control mai rigid al lichiditatii. Pe 7 august, vice-guvernatorul bancii centrale a Chinei, Su Ning, a indicat ca institutia va "ajusta fin" operatiunile de relaxare monetara.

La acest moment asteptarile generale estimeaza ca bursa de actiuni din China va avea o aterizare delicata, in cazul unei corectii negative. Nu impartasesc o asemenea opinie. Politica monetara ultra-relaxata, febra IPO-urilor recente, increderea euforica a investitorilor locali – toate acestea amintindu-mi de toamna anului 2007 – sunt deja indicative pentru un balon speculativ in cautarea acului.

Totodata, consider varianta unei decuplari a Chinei de restul lumii ca fiind nerealista.

Daca simbolul euforiei globale se prabuseste, bursele internationale de actiuni (in particular cele asiatice) si de marfuri devin la randul lor vulnerabile unor corectii negative importante.

Intr-un asemenea context, retragerea capitalurilor de la "periferiile riscului global" inapoi catre "centrul" denominat inca in dolar american va favoriza moneda americana in particular in fata valutelor apartinand economiilor emergente si celor puternic dependente de exporturile de marfuri. O noua implozie a speculatiilor globale "carry trade" va reincarca presiunile de cumparare asupra yenului japonez.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.
NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri