In urma cu o saptamana notam ca lira sterlina redevenea vulnerabila in particular pe fondul unor noi perceptii nefavorabile privind perspectivele politicii monetare din Regatul Unit. Reveneam astfel la ipoteza unei deprecieri notabile a monedei britanice cu care am lucrat in perioada septembrie 2007 - martie anul curent.
Pe parcursul ultimelor zile, lira sterlina a suferit deprecieri importante in pietele sale valutare principale – acutizate de o noua declaratie a guvernatorului Bancii Angliei, Mervyn King, conform careia declinul monedei britanice va sprijini reechilibrarea economiei Regatului Unit.

In perceptia mea - si aparent si in cea a Bancii Angliei - procesul corectarii fundamentelor extrem de negative ale economiei locale are toate sansele sa se desfasoare pe termen lung, ceea ce inseamna ca euforia pietelor globale din acest an lasa in prezent moneda britanica la cotatii supraevaluate.



Dupa indicii bursieri chinezi, lira sterlina este al doilea simbol important al euforiei globale care se prabuseste. Pe parcursul ultimelor 6 luni, lira sterlina se apreciase notabil in fata dolarului american si yenului japonez. In fata dolarului american, doar in luna mai moneda britanica castigase peste 9%, marcand astfel cel mai important avans al perioadei care a trecut din 1985.

Saptamana trecuta, insa, lira sterlina a fost vanduta agresiv in fata celor doua valute - chiar in conditiile in care prelungirea euforiei globale, un context teoretic favorabil monedei britanice, a condus indicele compozit US Dollar Index la un nou minim al acestui an, iar yenul japonez a ramas relativ stabil in fata celorlalte valute principale. O asemenea observatie este inca si mai indicativa pentru presiunile negative semnificative care actioneaza in prezent asupra monedei britanice.

Cu datele observabile la acest moment, cred ca lira sterlina ramane vulnerabila unor deprecieri suplimentare considerabile in particular in fata monedei unice europene, yenului japonez si dolarului american.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.



SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

Tradeville, Unirii 19, bl 4B, Bucuresti, tel: (021) 336 93 25, fax: (021)336 92 33

Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri