Cel mai mare IPO din Europa in 2009

Cea mai mare companie de electricitate din Polonia, PGE, va lansa o oferta publica initiala (IPO) pentru listarea la Bursa, in cadrul careia vinde actiuni de cel putin 4,5 miliarde de zloti (1,1 miliarde euro), cea mai mare valoare din acest an in Europa.
Polska Grupa Energetyczna (PGE) este detinuta integral de stat si emite, in cadrul ofertei, 259,5 milioane de actiuni, la un pret indicativ cuprins intre 17,5 si 23 de zloti (valoare totala intre 4,5 si 6 miliarde zloti). Oferta este valabila pana in 27 octobrie, potrivit NewsIn.

Analistii se asteapta ca actiunile grupului polonez sa isi gaseasca rapid cumparatori. Oferta publica initiala este intermediata de Goldman Sachs Group si UniCredit si este cea mai mare din Polonia dupa cea realizata de PKO Bank Polski - cea mai mare banca poloneza - in 2004, in valoare de 7,9 miliarde zloti.

PGE are nevoie de fonduri pentru achizitii si pentru a inlocui capacitatea invechita de producere de energie electrica, estimand ca va trebui sa cheltuiasca 38,9 miliarde zloti (peste 9 miliarde euro, la cursul de schimb actual) pentru extingere pana in 2012 si pentru a indeplini conditiile de mediu ale UE. Restul de bani ar urma sa fie obtinut prin vanzari de obligatiuni si pastrarea profitului in companie.

Centrala electrica pe carbune a PGE de la Belchatow este in prezent cel mai mare poluator din UE, cu emisii de 30,9 milioane de metri cubi de CO2 in 2008. Polonia doreste, insa, sa devina mai putin dependenta de carbune, care asigura 95% din electricitatea tarii, cea mai inalta pondere din UE.

PGE a avut in prima jumatate a acestui an un profit net de 1,79 miliarde zloti, aproape duble fata de acelasi interval din 2008, in conditiile in care vanzarile au sporit cu circa 4%, la 11,1 miliarde zloti.

Polonia accelereaza vanzarile de active publice pentru a face rost de fonduri pentru investitii si ca sa acopere deficitul bugetar, estimat sa se dubleze anul viitor. Astfel, guvernul de la Varsovia si-a propus sa obtina anul viitor 36,7 miliarde zloti din vanzari de active publice pentru a finanta deficitul bugetar, estimat sa urce la 52,2 miliarde zloti, in conditiile incetinirii cresterii economice.

In iunie, compania miniera publica Lubelski Wegiel Bogdanka a facut rost de 528 milioane zloti tot in cadrul unui IPO. In cadrul acestei oferte, investitorii au iesit in castig, in conditiile in care actiunile companiei s-au apreciat cu 56% fata de iunie.
Cea de-a doua companie de utilitati din Polonia, Tauron Polska Energia (TPE), ar urma sa vanda actiuni anul viitor, iar guvernul de la Varsovia mai are in plan si vanzarea a 10% din capitalul KGHM Polska Miedz, singurul producator de cupru din tara, si inca 10% din PGE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri