"Apare astfel un nou actor pe piata de capital, care va distribui titluri de participare ale fondurilor de investitii in numele unui singur SAI. Initial, acestia vor fi doar persoane fizice, care vor avea o relatie contractuala sau de mandatare cu societatea de administrare si vor fi inregistrati la CNVM", a explicat Radu Toia, intr-o conferinta organizata de Finmedia.

El a adaugat ca in curand si persoanele juridice, precum agentii de pensii, de credite sau de asigurari, vor putea deveni agenti de distributie, dar numai dupa ce Comisia va purta discutii cu celelalte autoritati de reglementare, care vor trebui sa permita agentilor prestarea acestor servicii.

Agentii de distributie
nu vor putea sa preia cash de la clienti pentru preluarea ordinelor de subscriere si nici ordinele de rascumparare, acestea urmand sa fie realizate tot prin intermediul societatii de administrare.

O alta completare a regulamentului prevede ca administratorii de fonduri vor putea sa preia ordine de subsciere prin telefon, ca in cazul ordinelor de tranzactionare la bursa.

In noul fascicul ce vizeaza modificarea regulmentului 15, CNVM usureaza si regulile ce vizeaza publicitatea pe care o fac societatile de administrare, acestea nemaifiind obligate sa trimita la Comisie orice material publicitar si in acest fel sa astepte un termen de 7 zile pentru aprobare. Responsabilitatea in cazul materialelor publicitare va reveni in urma acestei dispuneri de masuri controlului intern al SAI, care le va certifica in conformitate cu masurile comisiei.

Daca in urma unui control ulterior, CNVM considera formele de publicitate ca nefiind in concordanta cu prevederile legale, poate solicita retragerea sau modificarea acestora.

In recenta dispunere de masuri, arbitrul pietei da unda verde fondurilor specializate in investitiile imobiliare, urmand ca evaluatorii imobiliari sa se inregistreze in registrul Comisiei. CNVM impune totusi o restrictie, ca metoda de evaluare sa nu fie modificata timp de trei ani, pentru a evita eventualele discontinuitati in ceea ce priveste calculul activului net.

"Suntem convinsi ca, desi in acest moment piata imobiliara nu arata prea bine, fiind in scadere sau intr-o perioada de stagnare, este un moment bun pentru aparitia fondurilor imobiliare", a explicat Toia.

De asemenea, setul de masuri vizeaza un control mai amanuntit al politicii de administrare a riscuilor, care pana acum era prezentat intr-o maniera generala de administratorii de fonduri.