Informatiile negative venite de pe plan international au determinat Bursa de Valori Bucuresti sa inregistreze pierderi importante, ultimele doua zile ale saptamanii trecute fiind caracterizate de o lichiditate redusa, in conditiile absentei principalelor companii ca urmare a adunarilor generale ale actionarilor.
Lichiditatea pietei de actiuni din saptamana 26-30 aprilie a scazut cu 46%, la 86 milioane lei (20,8 mil. euro), iar segmentul obligatiunilor a generat 188 milioane lei (45,5 mil. euro).

“Ma astept ca lichiditatea sa creasca in conditiile in care marea parte dintre emitentii suspendati pentru adunarile generale vor reveni la tranzactionare. Cred ca unele actiuni vor avea o evolutie usor ascendenta in aceasta perioada pe fondul discutiilor din adunarile generale, in principal, datorita profitului prognozat pentru acest an”, a declarat Marcel Murgoci (foto), director de tranzactionare la Estinvest, pentru Wall-Street.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,51% in ultima saptamana, la 5.727,85 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a pierdut 2,42%, pana la 3.434,75 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat un declin de 4,29%, la nivelul de 29.556,75 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, s-a depreciat cu 2,94%, pana la 11.718,76 puncte.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana in scadere cu 3,38%, pana la 562,48 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 2,11%, pana la nivelul de 785,67 puncte.

Scaderi puternice pe SIF-uri


Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 26,41 milioane lei, si s-au depreciat cu 3,21%, la pretul de 1,81 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au inchis saptamana cu o scadere de 5,71%, pana la 1,32 lei, in urma unor tranzactii de 12,97 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 3,29% pana la pretul de 1,47 lei, in urma unor tranzactii de 5,87 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 4,09%, la 0,82 lei, pe un rulaj de 2,82 milioane lei.

SIF Transilvania (SIF3) a facut obiectul a unor tranzactii in valoare de 6,48 milioane lei, in timp ce actiunile s-au depreciat cu 5,56%, pana la pretul de 0,765 lei.

“Pentru inceputul saptamanii putem asista la aprecieri in cazul SIF-urilor, SIF Oltenia hotarand in AGA un dividend atractiv de 0,16 lei/actiune, ceea ce confera fata de ultima cotatie raportata un randament de circa 8%, acesta fiind usor peste dobanzile acordate in acest moment la lei de primele banci din Romania”, afirma Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest, in raportul saptamanal al casei de brokeraj, Puls Capital.

Actiunile bancare au preluat trendul extern


Saptamana trecuta a fost pentru reprezentantii sectorului bancar de la Bucuresti o noua perioada de scaderi pe fondul evolutiilor din sector la nivel international, unde pietele au reactionat foarte violent la reducerea de catre S&P a ratingului obligatiunilor de stat ale Greciei, Portugaliei si Spaniei, se arata in raportul saptamanal al Prime Transaction.

Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au coborat cu 5,23%, la 14,5 lei/actiune, pe o lichiditate de 6,9 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 0,36%, pana la 139 lei, pe fondul unui rulaj de 2,52 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis saptamana cu o scadere de 1,77%, la pretul de 2,22 lei, in urma unor schimburi de 1,92 milioane lei.

De pe alta parte din sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 4,41%, pana la pretul de 0,325 lei, pe rulaje de 4,17 milioane lei.

Actiunile Transelectrica (TEL) au scazut cu 5,34%, la 19,5 lei, pe o lichiditate de 4,02 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz (TGN) au castigat 0,44%, pana la cotatia de 249 lei, in urma unor schimburi de 2,34 milioane lei.

“Bursele europene dezvoltate cel mai probabil urmeaza sa cunoasca in continuare o volatilitate ridicata. In conditiile unui range in SUA, bursa locala poate cunoaste un range mai mare sau chiar deprecieri, acestea putand fi mai accentuate pe companiile mai putin lichide”, explica Andreea Gheorghe.

Ea considera ca amplificarea unei situatii economice dificile in lant in zona euro, poate afecta si piata locala ce poate fi mai sensibila la deprecieri dupa un rally ce a depasit in ultimul an aprecierile inregistrate de alte burse emergente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri