Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) a tranzactionat pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) un volum de 26,3 TWh energie electrica, in cei cinci ani de la infiintarea PZU, potrivit unui comunicat al OPCOM.
"In cei cinci ani de functionare, piata pentru ziua urmatoare a asigurat fara intrerupere pretul spot orar pentru toate cele 43.824 intervale orare, raspunzand totodata necesitatii participantilor de a-si echilibra portofoliul. Aceasta a condus la cresterea numarului de participanti de la 76 inregistrati la incheierea primelor 12 luni la 102 la 30 iunie 2010. Dintre acestia, in anul 2009 au fost activi 85. Participarea internationala este o dovada in plus a credibilitatii mediului de tranzactionare spot oferit de OPCOM SA: dintre cei 102 participanti, 24 sunt traderi din afara Romaniei", potrivit comunicatului operatorului, relateaza NewsIn.

De asemenea, analiza evolutiei anuale a lichiditatii indica pentru perioada iulie 2005 - iunie 2010 o crestere continua, potrivit OPCOM.

"An de an a crescut nu numai numarul participantilor inscrisi si participarea lor activa, dar si cantitatile tranzactionate si cota reprezentata de acestea din consumul national. Asistam la aproape o dublare a volumului tranzactiilor spot in al cincilea an de functionare fata de anul de inceput iulie 2005 - iunie 2006: de la 3,6 TWh in primul an de functionare s-a ajuns la 6,9 TWh tranzactionati in perioada iulie 2009 – iunie 2010.
Aceasta cantitate aduce volumul tranzactionat in cei cinci ani de functionare la 26,3 TWh", se mai arata in comunicat.

OPCOM este filiala a transportatorului national de electricitate, Transelectrica, avand rolul de administrator al pietei de energie electrica, conform prevederilor legislatiei primare si secundare in vigoare.

Pietele administrate de OPCOM sunt Piata pentru Ziua Urmatoare, Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, Platforma de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera si Piata Certificatelor Verzi.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri