Dupa mai multe discutii intre banci, brokeri de top si avocati, pentru gasirea unor solutii de eficientizare a pietei, a reiesit ca sunt necesare eforturi sustinute si resurse importante pentru a pune in practica solutiile, a declarat pentru Wall-Street Dana Mirela Ionescu (foto), presedinte – director general al Raiffeisen Capital&Investement.
Astfel, pentru a avea toate resursele necesare, grupul de lucru s-a infiintat saptamana trecuta. Cei 17 membrii isi propun eficientizarea si modernizarea cadrului legal si procedural, atragerea interesului investitorilor si a companiilor. Pentru toate acestea, alinirea la practicile internationale pare a fi solutia.

“Nu trebuie sa reinventam roata. Consideram ca e de ajuns sa avem experienta atat locala cat si internationala ca sa stim ce sa importam si cum. Alinierea la practicile internationale va creste volumul, va atrage imvestitori. Pentru a atrage emitenti trebuie sa le oferim avantaje de a fi listati. Acum emitentii listati nu au nici pe departe toate avantajele pe care firmele listate le au in strainatate”, a mai spus Ionescu.

Grupul de Lucru va propune institutiilor abilitate (CNVM, BVB, Parlament, BNR, Depozitarul Central) modificari ale legilor, regulamentelor si procedurilor existente in vederea cresterii volumului de tranzactionare pe Bursa, a interesului investitorilor straini si implicit a cresterii economice prin diversificarea surselor de finantare atat pentru statul roman, cat si pentru companiile local.

“Speram ca institutiile pietii vor aprecia efortul nostru si vor realiza ca acesta este singurul drum de parcurs. Altfel si peste inca 15 ani ne vom afla in acelasi stadiu de dezvoltare. Grupul de Lucru este deschis pentru oricine are experienta necesara si dorinta de a aduce valoare adaugata in demersul nostrum”, a explicat managerul RCI.

In present, grupul este in proces de elaborare a listei de prioritati, dupa care se vor propune solutii si vor fi stabilitate intalniri cu institutiile abilitate.

Dana Mirela Ionescu crede ca vor fi multe modificari la nivelul legislatiei, dar este necesara si o comunicare eficienta cu participantii la piata.

“Pot sa va spun insa ca inca de la prima intalnire am identificat anumite cerinte ale Directivelor Europene (MiFID) netranspuse in practica la noi. Tranzactionarea OTC este una dintre ele, ca tot se vorbeste acum de acest subiect. In esenta, ne dorim alinierea pietei locale la standardele internationale care va avea ca rezultat cresterea lichiditatii pe Bursa si a numarului emitentilor. Pentru a atrage noi emitenti nu este nevoie de marketing, ci de oferirea unor avantaje concrete companiilor care se vor lista. Companiile romanesti stiu despre Bursa, dar nu vin pentru ca nu au suficiente avantaje comparativ cu cele oferite de piate internationale”, a mai spus managerul RCI.

In opinia sa, piata romaneasca de capital are nevoie de lexibilizarea cadrului leg, procedura si de noi emitenti, pentru a depasi aceasta perioada apatica.

Grupul are in componenta sa brokeri cu o cota de piata cumulata de peste 60% din volumul de tranzactionare al BVB in anul 2010 si 8 din primele 10 firmele de avocatura pe domeniul bancar, financiar si piata de capital (potrivit topului realizat de Chambers and Partners).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri