Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), respinge infiintarea celor doua companii energetice nationale, estimand ca acestea vor avea probleme financiare si o "profitabilitate discutabila", si acuza lipsa unui plan de restructurare si privatizare a acestor societati.

In plus, Franklin Templeton a cerut in instanta suspendarea fuziunii companiilor care ar urma sa formeze cele doua holdinguri nationale.
Franklin Templeton a decis sa voteze impotriva infiintarii companiilor in AGA la firmele implicate la care FP este actionar, potrivit unui comunicat al administratorului fondului, citat de Mediafax.

Guvernul nu a prezentat un plan de restructurare postfuziune pentru cele doua companii, Electra si Hidroenergetica, FP se afla in litigiu referitor la participatia detinuta la Nuclearelectrica, companie implicata in fuziune, trei companii incluse in cele doua holdinguri sunt detinute in intregime de stat, conducand la o diluare a pachetului de actiuni care va reveni FP, profitabilitatea celor doua holdinguri este "neclara si discutabila", iar transparenta companiilor implicate este scazuta, putand conduce, in urma fuziunii, la riscuri pentru FP, conform sursei citate.

In plus, Ministerul Economiei s-a opus unui acord cu FP privind listarea pe bursa de la Bucuresti a celor doua holdinguri in urmatoarele 24 de luni, introducerea unui management pe doua niveluri, conducere independenta si decizie comuna asupra tuturor planurilor bugetare sau de investitii ale Electra si Hidroenergetica, sustine Franklin Templeton.

"Luand in calcul toate aspectele nu avem de ales decat sa votam impotriva fuziunii si sa folosim toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja drepturile. Suntem ingrijorati ca fara un angajament puternic si un plan clar de restructurare si privatizare a celor doua companii, fuziunea va rezulta in probleme financiare serioase pentru Electra si Hidroenergetica in urmatorii doi ani", a afirmat Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.

Planul de infiintare a celor doua holdinguri nu ofera suficienta protectie actionarilor minoritari, a afirmat Mark Mobius, presedinte-director general al Templeton Emerging Markets.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Actionarii Fondul Proprietatea au reinnoit mandatul Franklin Templeton