Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), respinge infiintarea celor doua companii energetice nationale, estimand ca acestea vor avea probleme financiare si o "profitabilitate discutabila", si acuza lipsa unui plan de restructurare si privatizare a acestor societati.
In plus, Franklin Templeton a cerut in instanta suspendarea fuziunii companiilor care ar urma sa formeze cele doua holdinguri nationale.
Franklin Templeton a decis sa voteze impotriva infiintarii companiilor in AGA la firmele implicate la care FP este actionar, potrivit unui comunicat al administratorului fondului, citat de Mediafax.

Guvernul nu a prezentat un plan de restructurare postfuziune pentru cele doua companii, Electra si Hidroenergetica, FP se afla in litigiu referitor la participatia detinuta la Nuclearelectrica, companie implicata in fuziune, trei companii incluse in cele doua holdinguri sunt detinute in intregime de stat, conducand la o diluare a pachetului de actiuni care va reveni FP, profitabilitatea celor doua holdinguri este "neclara si discutabila", iar transparenta companiilor implicate este scazuta, putand conduce, in urma fuziunii, la riscuri pentru FP, conform sursei citate.

In plus, Ministerul Economiei s-a opus unui acord cu FP privind listarea pe bursa de la Bucuresti a celor doua holdinguri in urmatoarele 24 de luni, introducerea unui management pe doua niveluri, conducere independenta si decizie comuna asupra tuturor planurilor bugetare sau de investitii ale Electra si Hidroenergetica, sustine Franklin Templeton.

"Luand in calcul toate aspectele nu avem de ales decat sa votam impotriva fuziunii si sa folosim toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja drepturile. Suntem ingrijorati ca fara un angajament puternic si un plan clar de restructurare si privatizare a celor doua companii, fuziunea va rezulta in probleme financiare serioase pentru Electra si Hidroenergetica in urmatorii doi ani", a afirmat Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.

Planul de infiintare a celor doua holdinguri nu ofera suficienta protectie actionarilor minoritari, a afirmat Mark Mobius, presedinte-director general al Templeton Emerging Markets.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri