Presedintele Traian Basescu a declarat ca partidele de dreapta trebuie sa stabileasca niste criterii in cursul lunii iunie, iar din iulie sa spuna: "acesta este candidatul aliantei", adaugand ca, daca i se va cere, se va implica in aceste discutii, cu liderii partidelor.

Presedintele a declarat ca este clar ca dreapta, dupa europarlamentare, trebuie sa ia decizia foarte importanta de a avea un singur candidat cu care sa mearga la alegerile prezidentiale.

"Este o gluma solutia: «Lasa, mergem fiecare, si care intra in turul doi va fi sustinut de toti ceilalti». Nu este adevarat. Electoratul nu se va muta peste noapte. Parte din el se va muta, electoratul profund anti-PSD, dar o buna parte nu se va muta si atunci sansele de victorie ale candidatului dreptei se vor minimaliza", a spus Basescu la B1 TV, citat de Mediafax.

Intrebat daca isi va asuma rolul de coagulare, Traian Basescu a declarat ca va face acest lucru numai daca va fi necesar. "Eu cred ca partidele nu vor prefera sa fie tutelate si ar fi foarte bine sa fie asa", a explicat Basescu.

Despre o posibila fuziune PDL-PNL, Traian Basescu a comentat: "Vasile Blaga, daca va avea un esec, daca nu va realiza acei 20% la europarlamentare, va fi in stare sa caute orice solutie pentru a se spala de esec. De asta l-a promovat atat de timpuriu candidatul Predoiu, ca sa poata pune in spatele lui, acum vede ca nu prea merge. Va cauta solutii din astea radicale, ca sa dea o bombonica".

Citeste si:
Paleologu, propus la functia de presedinte al Romaniei
Theodor Paleologu, propus...

"Blaga este o uriasa dezamagire pentru mine", a mai spus Basescu despre liderul PDL.

Presedintele a tinut sa transmita si un mesaj catre presedintele PDL: "Eu sper sa se trezeasca, stiu care sunt, pentru ca si la mine vin politicieni, cu o solutie sau alta, pe unii ii primesc, pe altii nu ii primesc, asta e viata". Basescu a adaugat ca "nu sunt putini" cei pe care nu ii primeste.

"Sunt unii care vin de dragul de a vorbi, si ii simt, pentru ca stiu ce putere de a influenta lucrurile are fiecare. Si mai sunt din astia cu initiative", a mai comentat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa mentioneze ca, daca va discuta vreodata serios pe aceasta tema, va discuta cu presedintii partidelor de dreapta, daca vor dori o discutie cu el. "Daca nu, mi-as dori foarte mult ca ei sa se stranga, sa stabileasca niste criterii in cursul lunii iunie, si din iulie sa spuna: «acesta este candidatul aliantei de dreapta»", a mai declarat Traian Basescu.

Citeste si:
Tariceanu, despre Iohannis: Zero realizari in cinci ani de mandat
Tariceanu, despre Iohannis: A...

El a explicat ca trebuie creat acest mediu politic stanga-dreapta in Romania si a aratat ca "fiecare crede ca are candidatul care poate ajunge in turul doi". "Aici e problema. Dupa europarlamentare se vor dumiri", a mai spus Basescu, precizand ca in functie de procente se va vedea capacitatea fiecarui partid de a aduce voturi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis depune juramantul pentru cel de-al doilea mandat