Basescu: Propunem realizarea unui echilibru pentru functiile din UE intre noile si vechile state

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va propune la reuniunea Consiliului European realizarea unui echilibru pentru functiile de presedinte al Consiliului si cea de Inalt reprezentant al UE, intre vechile state ale Uniunii si noile state care au aderat incepand cu 2004.

”Punctul de vedere cu care pleaca Romania la acest Consiliu este legat realizarea unui echilibru. Adica, daca functia de Inalt reprezentant pentru politica externa va fi atribuita unui vechi membru al UE, functia de presedintele al Consiliului European ar trebui luata de un stat dintre noii membri, si nu ma refer la cei mai noi, sa spunem Croatia, Romania, Bulgaria. Dar sunt 10 state despre care inca se spune ca sunt noi, care au 10 ani de cand sunt in UE. Zece state care au parcurs multe dintre ele chiar drumul integrarii inclusiv in zona euro, zece state care niciunul nu are sa spunem un mecanism de supraveghere a functionarii justitiei si sunt considerate egale din punct de vedere al functionarii justitiei cu toate celelalte state ale UE”, a explicat presedintele, potrivit Mediafax.

Basescu a mentionat ca propunerea sustinuta de Romania functioneaza ”si invers”, astfel incat, daca functia de Inalt reprezentant pentru politica externa revine unui stat UE dintre cele noi, atunci functia de presedinte al Consiliului European sa revina unul stat vechi al UE.

Seful statului a sustinut ca Romania ar sprijini-o ”cu placere” pe Kristalina Gheorghieva, din Bulgaria, actualul comisar european pentru Ajutor Umanitar, pentru pozitia de Inalt reprezentant al UE. ”Nimeni nu va bloca lucrarile Consiliului European pentru acest concept, dar cred ca am datoria sa incerc, si, daca va fi o oarecare solidaritate, poate ca vom si reusi fara a face un blocaj al Consiliului pe aceasta teorie pe care o exprim si pe care am exprimat-o colegilor si la trecutul Consiliu”, a mai spus Basescu.

Citeste si:
Băsescu: Relaxarea măsurilor de izolare începând cu 15 mai, o MARE...
Băsescu crede că relaxarea...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri