Presedintele Traian Basescu a promulgat legea de aprobare a Ordonantei 2/2004, potrivit careia medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia, dupa ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita sa se revina asupra acestei decizii.

Presedintele a promulgat aceasta lege dupa ce, in luna iulie, a retrimis-o spre reexaminare Parlamentului. Potrivit cererii de reexaminare, articolul criticat de seful statului prevedea ca, "avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia", potrivit Mediafax.

Presedintele Basescu a aratat, in cererea de reexaminare, ca, prin aceasta modificare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru "toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale". "Prin aceasta modificare, medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale care considera functionar public «orice persoana care exercita un serviciu de interes public prin care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»", preciza seful statului in cererea de reexaminare.

Reintoarsa in Parlament, senatorii au respins, in 21 septembrie, cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului sa se revina asupra acestei decizii, argumentand ca profesia de medic este "liberala prin excelenta". "Peste tot in Uniunea Europeana profesia medicala este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul. Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici", au stabilit senatorii din Comisia de santate, in raportul inaintat plenului.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au mentionat totodata ca, din 2008 pana in prezent, au parasit Romania aproximativ 15.000 de medici. "Doar in primele sase luni ale acestui an, numarul medicilor plecati a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut in Romania, atat pe zone, cat si pe specialitati. Adoptarea actului normativ, in forma adoptata de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicala, care ar putea reduce fenomenul migratiei", se concluziona in raportul Comisiei de sanatate. Camera Deputatilor a respins, in 30 septembrie, in calitate de for decizional, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu referitoare la legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 2/2014

Citeste si:
Gabriela Firea vrea sa ii dea afara pe medicii care vorbesc cu presa
Gabriela Firea vrea sa ii dea...

Sursa foto: Shutterstock.com/Medici

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si