Camera Deputatilor a reluat miercuri votul asupra proiectului legii privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului care a fost initial respins, fiind totusi in final adoptat.

Liderul deputatilor PSD, Daniel Suciu, a cerut reluarea votului la proiectul legii privind combaterea pe motiv ca au fost "colegi in sala care nu aparut la vot", noteaza G4Media.

Dupa reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 170 voturi pentru si 70 contra. "Proiectul de lege a fost adoptat. V-ati bucurat prea devreme", a afirmat presedintele de sedinta Florin Iordache.

Initial proiectul a fost respins de Camera Deputatilor, fiind intrunite doar 163 de voturi din cele 165 necesare.

USR va sesiza CCR pe legea privind combaterea spalarii banilor

Mai multi parlamentari USR s-au scris despre acest incident pe facebook si au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei.

”Legea privind spalarea banilor a picat la vot, legea care punea pe butuci ONG-urile. Dragnea a pierdut, oficial, majoritatea la camera. Edit dupa 2 minute – PSD a cerut refacerea votului, total neregulamentar, s-a votat din nou si a trecut. PSD si ALDE isi bat joc, din nou, de Parlament. Vom ataca legea la CCR”, a scris deputatul USR Ionut Mosteanu pe Facebook.

"Bataie de joc chiar acum, in Plenul Camerei Deputatilor", atrage atentia si Adrian Claudiu Prisnel. El povesteste cum a reusit PSD sa voteze legea care blocheaza activitatea ONG-urilor in Romania.

"La primul vot, legea a fost respinsa. In plin dispret fata de legi si democratie, PSD a cerut reluarea votului. Au votat pana legea a fost adoptata. Este vorba de Directiva Europeana pentru spalarea banilor, la care PSD a depus mai multe amendamente care afecteaza majoritatea ONG-urilor din Romania. De exemplu, incepand de astazi, organizatiile care acorda „o masa calda” pentru persoanele vulnerabile, vor fi obligate sa ia toate datele persoanelor carora le-au oferit o masa calda, sa le treaca intr-un registru separat, iar o data la trei luni sa depuna registrul la stat. Nu le pasa de nimic", conchide deputatul.

40 de ONG-uri acuza ca noua lege a spalarii banilor le va bloca activitatea

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, martea trecuta, la dezbaterea pe proiectul de lege privind combaterea spalarii banilor mentinerea unei dispozitii contradictorii celor prevazute in directiva europeana: acordarea proprietarilor de actiuni la purtator un ragaz de 18 luni sa treaca la vedere. De asemenea, o alta decizie a Comisiei Juridice a fost ca asociatiile si fundatiile sa fie obligate sa raporteze institutiilor statului toti beneficiarii.

Nu in ultimul rand, potrivit proiectului de lege bancile vor fi obligate sa raporteze catre Oficiul de Spalare a Banilor orice tranzactie mai mare de 2.000 de euro facuta de romanii care trimit sau primesc bani din strainatate.

Prevederi noi au fost introduse si pentru ”persoanele expuse public” – care exercita sau au exercitat functii de demnitate publica precum presedinte, senator, deputat, ministru, sef de partid, judecator constitutional -, acestea fiind obligate sa declarare orice tranzactie sau deschidere de cont bancar.

Luni, social-democratii au adoptat un nou amendament cu dedicatie pnetru UDMR la legea privind combaterea spalarii banilor: a scutit ONG-urile minoritatilor de la obligatia de a raporta beneficiarii finali, obligatie valabila pentru toate celelalte ONG-uri.

Ieri, 40 de asociatii si fundatii au criticat proiectul de lege, aratand ca prevederile incluse in draft au ca scop blocarea activitatii societatii civile. ”Fara niciun temei, legea plaseaza societatea civila in aceeasi categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc si cu institutiile bancare”, arata scrisoarea comuna a celor 40 de ONG-uri.

Motivul nemultumirii este acela ca legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real in termen de 30 de zile de cand acesta este cunoscut; in caz de neconformare, organizatia poate fi dizolvata. ”Caracterul excesiv nu este dat de obligatia de raportare per se, ci de subiectii acestei obligatii: persoanele fizice care beneficiaza de asistenta, consiliere, ajutor, activitati socio-medicale, educationale sau culturale, inclusiv copii, varstnici, persoane cu dizabilitati sau conditii medicale pentru care au nevoie de ajutor”, arata ONG-urile semnatare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri