Cresterea salariului de baza minim brut pe tara a fost decisa la finalul unei sustinute activitati de analiza si nu din pix, pe calcule electorale, potrivit ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.

Executivul a aprobat in sedinta de vineri seara HG pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2020, pentru angajatii fara studii superioare. Anul viitor, salariul brut va fi de 2.230 lei lunar, respectiv 1.346 net, o crestere lunara de 83 lei. Salariul in cazul angajatilor cu studii superioare ramane la fel, 2.350 lei/luna, potrivit Agerpres.

"Cum am ajuns la aceste sume? Va asigur ca nu "din pix", pe calcule electorale, cum s-a tot facut. Cresterea a fost decisa la finalul unei sustinute activitati de analiza facuta intr-un timp scurt, dar cu seriozitate. Am vrut sa nu se mai ia decizii de crestere fara analiza impactului. Asa ca, in primele zile dupa preluarea guvernarii, am facut rapid un grup de lucru: Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Finantelor Publice si s-a muncit ca sa se livreze rezultate cat de repede posibil. Timp in care ne-am consultat cu toti partenerii, cei prevazuti de lege dar, de fapt, cu oricine a fost interesat si a dorit sa isi exprime un punct de vedere. Toate sub presiunea timpului - ne-am dorit sa fim si eficienti, dar si respectuosi cu angajatorii care urmareau subiectul. Oameni care aveau nevoie sa stie care este decizia finala pentru a-si putea adapta bugetele de salarii pe 2020. Eu spun ca am atins ceea ce ne-am propus", a scris sambata, pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru.

Aceasta a adaugat ca ar fi ideal ca tot mai putini oameni sa traiasca din salariul minim, dar pentru acest deziderat este nevoie de o economie puternica care sa duca, natural, la o crestere a veniturilor angajatilor.

"Am citit multe comentarii, in ultimele saptamani, despre (in)utilitatea stabilirii salariului minim de catre Guvern. Am participat, recent, si la discutiile ministrilor Muncii din UE pe aceasta tema. Da, se discuta intens despre necesitatea unui mecanism de stabilire a salariului minim (minimum wage) valabil in tarile membre UE. Unul care sa tina cont de nevoile oamenilor, dar si de posibilitatile angajatorilor. Sunt voci care spun ca trebuie stabilit exclusiv de angajat-angajator. Nu e usor sa ajungi sa fie ambele parti multumite. Convingerea mea este ca ajungi la o decizie acceptata de ambele parti, angajati si angajatori, prin increderea partilor si, dupa aceste saptamani de lucru pe aceasta tema, eu personal simt ca a contat increderea partenerilor in determinarea noastra de a ajunge la o solutie de stabilire corecta", a mai scris ministrul Muncii.

Ea a subliniat ca, in doar cateva saptamani, preluand guvernarea la final de an, liberalii au ajuns la o Hotarare de Guvern pe salariul minim 2020, fundamentata astfel incat sa detaseze politicul de acest subiect, o formula discutata transparent, adaptata posibilitatilor actuale, una de la care orice discutie ulterioara va pleca mult mai profesionist.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri