Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că „poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase” și că autoritățile din România aplică procedurile validate internațional.

„Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase. Noi aplicăm procedurile validate și obiectivul nostru este de a crește sistematic capacitatea de testare, astfel încât orice persoană care se încadrează să fie testată”, a spus Ludovic Orban, conform G4Media.ro.

Reacția premierului vine după ce Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a declarat, într-o discuție cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe care aceasta a transmis-o live pe Facebook, faptul că se va face testarea pentru coronavirus a unui eșantion de peste 10.000 de locuitori ai Bucureștiului și că are acceptul lui Nelu Tătaru pentru acest proiect.

”Vorbim de lucruri diferite. Noi vorbim de un proiect, care este un studiu care se face în toate tările și care nu are legătura cu testarea care se face în mod uzual. Noi vorbim de un studiu epidemiologic, este un demers științific (...) și eu am dreptate și Ludovic Orban are dreptate”, precizează Streinu-Cercel într-o intervenție la Digi24 după ședința de Guvern.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că luni( 30 martie) ar urma să înceapă testarea unui eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus.

"Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziţiona 4.000 de teste, iar cele şase primării de sector vor achiziţiona câte 1.000 de teste", a scris edilul general pe Facebook.

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, anunţa că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.

Streinu-Cercel a subliniat că în lipsa screening-ului, formele uşoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecţii severe. El a mai precizat că ministrul Sănătăţii şi-a acordat avizul pentru acest proiect şi a subliniat că este vorba despre un studiu "cu valoare ştiinţifică", nu despre o simplă testare. Totodată a menţionat că în Bucureşti există 188 de persoane diagnosticate pozitive, dintre care 116 în Sectorul 2; 6 în Sectorul 3; 11 în Sectorul 4; 3 în Sectorul 5; 14 în Sectorul 6; 24 în Sectorul 1.

"Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă, pentru că toţi sunt ponteţial infectaţi cu acest virus. Facem testări, îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea primăriei, presupun, sau a cui se va decide, iar noi ne facem treaba de doctori, iar în ziua a 14-a vom re-testa persoanele respective", a spus el.

În ce priveşte selectarea celor 10.500 de persoane, el a precizat că acest lucru va fi realizat de către statisticieni şi că eşantionarea ar urma să fie finalizată în aproximativ două zile. El a arătat că persoanele pot refuza testarea, dar că în acest fel ratează şansa de a afla dacă sunt infectate sau nu.

Recoltarea se va face în stradă, în afara locuinţei, iar rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmează să fie testaţi vor fi anunţaţi de către preşedintele asociaţiei de locatari sau de către poliţistul de proximitate.

Streinu-Cercel a menţionat că Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" a primit 13 maşini electrice de la Municipalitate, pentru transportul personalului medical care va efectua aceste teste.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri