Piata serviciilor externalizate de management al proprietatii din Romania este evaluata la 20 de milioane de euro, iar daca se adauga si componenta tehnica de facility management - care vizeaza infrastructura cladirii, instalatiile si paza - valoarea acesteia atinge 80-100 de milioane de euro, informeaza Mediafax.
In cadrul unei conferinte desfasurata joi de Ziarul Financiar si Global Vision in Bucuresti, Sorin Preda, managing director - Global Vision (foto), Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affliliates of Romania, Harald Schaller, asset manager officer - Immofinanz Group si Cristian Sas, chief operating officer – Anima au vorbit despre ce reprezinta property management si care este valoarea actuala a pietei, ce proiecte urmeaza a fi livrate in urmatorii ani precum si care sunt avantajele externalizarii activitatii de property management.

"Daca izolam segmentul de property management, valoarea pietei este de aproximativ 20 de milioane euro, iar daca integram in calcul si componenta de facility management, nivelul poate fi de 80 de milioane de euro", a declarat Valentin Ilie, CEO la Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Ilie a explicat ca nu exista statistici privind aceasta piata, iar in evaluarea acesteia a luat in calcul doar marii jucatori de pe piata care ofera acest tip de servicii.

"Este clar ca externalizarea acestor servicii a prins aripi, iar interesul proprietarilor de cladiri este focalizat pe business-ul de baza", a adaugat el.

Segmentul de facility management vizeaza componenta tehnica, respectiv infrastructura cladiriii, instalatiile si partea de securitate, iar serviciile de property management se refera, printre altele, la relatia cu chiriasii, marketing, contabilitate si taxe.

In cele mai multe cazuri, cei care se ocupa de property management contracteaza furnizorii de servicii de facility management.

Pe de alta parte, Sorin Preda, managing director la compania de profil Global Vision, afirma ca nu exista date oficiale, iar potrivit estimarilor proprii piata de property management poate ajunge la 100 milioane euro, incluzand componenta de facility management, care totalizeaza 70-90 milioane euro.

Potrivit lui Preda, proprietarii care externalizeaza aceste servicii au beneficii precum colaborarea cu un singur punct de contact, costuri reduse sau programe de mentenanta preventiva si de urgenta.

"Solutiile de property management trebuie adaptate de la o proprietate la alta, de la un dezvoltator la altul sau de la o banca la alta", a mai spus el.

Acest tip de servicii sunt oferite pentru toate categoriile de cladiri, de la cele de birouri la imobilele cu destinatie comerciala sau industriala.

Prezent in cadrul aceluiasi eveniment, Harald Schaller (foto), asset manager officer Immofinanz, cel mai mare investitor imobiliar din Romania, a sustinut ca in acest moment gradul de ocupare in birorurile pe care le administreaza in Romania este de 89%, intr-o continua crestere in utlimele 6 luni.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F