Aparitia vanzarilor portofoliilor de credite, continuarea “depozitarii” de active imobiliare in SPV-urile proprii si creditare corporate doar in cazuri exceptionale, asa ar arata pe scurt miscarile bancilor atunci cand vine vorba de imobiliare in acest an.

Jurgen de Ruijter, executive director al diviziei Remedial & Recovery a BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a spus pentru wall-street.ro, ca in opinia sa cea mai mare greseala facuta de bancheri a fost ca nu au cerut destul cash de la dezvoltatori, dar si faptul ca nu a existat o viziunea de ansamblu asupra pietei si s-au finantat foarte multe proiecte upscale, in conditiile in care cea mai mare parte a cererii era intr-o cu totul alta zona.

De Ruijter a explicat in cadrul unei conferinte dedicate pietei imobiliare, organizate de Bliss Romania si The Advisers/Knight Frank, ca anul acesta ar putea incepe vanzarile de portofolii de credite. In ceea ce priveste uriasul portofoliu rezidential pe care bancile stau ca urmare a creditelor neperformante, "recuperatorul-sef" al BCR considera ca va continua tendinta de „depozitare” a activelor, nicio banca nedorind eliberarea acestora deodata in piata si astfel „sa se impuste singura in picior”.

Intrebat de wall-street.ro cat la suta din activele scoase la licitatii publice ajung sa fie cumparate chiar de SPV-uri ale bancilor, acesta a spus ca nu poate estima un procent, insa a mentionat ca este o tendinta naturala in conditiile in care tintele bancilor este sa isi limiteze cat mai mult pierderile si sa recupereze cat mai multi bani. Prin urmare, nu pot permite un val mare de proprietati pe piata pentru ca astfel preturile s-ar prabusi.

Despre finantarea unor dezvoltari noi, acesta spune ca va fi limitata, iar cerintele vor fi mult mai severe, de la volumul de cash al dezvoltatorului, la analizarea proiectului, dar si a companiei care investeste. Pe scurt relatia dezvoltatori-banci poate fi descrisa printr-un scurt schimb de replici dintre David Hay, seful AFI Europe si de Ruijter. „Avem nevoie de banii bancilor. Bancile nu semneaza finantare, daca nu este proiectul preinchiriat, iar companiile nu preinchiriaza daca nu exista finantare”, spune Hay. „Aduceti cash si finantam”, a replicat Ruijter.

„Bugetele nu vor fi substantiale pentru finantarile de proiecte. 2012, va fi un an de asteptare”, a mentionat de Ruijter.

Ruijter spune ca o varianta pentru bancile care au active toxice este si preluarea proiectelor imobiliare si dezvoltarea lor de catre institutiile financiare. „Nu este o solutie pe care noi am adoptat-o, este o solutie extrema, dar care ar putea fi o varianta in unele cazuri pe piata”, spune el.

In cazul insolventelor, de Ruijter spune ca valorile proprietatilor sunt semnificativ reduse, fiind cu circa 50% mai mici, prin urmare nu este deloc o varianta pe care bancherii sa o doreasca. Astfel, bancile prefera sa cumpere activele imobiliare aduse ca garantii de la proprietari. „Sunt banci care stau pe asseturi si de trei ani. Este important sa nu inundam piata”, a specificat bancherul.

Bancile folosesc banii sa isi cumpere activele toxice, dezvoltatorii sufera

Jucatorii din imobiliare vorbesc de la inceputul anului despre finantarea imobiliara ca fiind cea mai mare problema din domeniu.
David Hay de la AFI Europe spune ca bancile sunt din ce in ce mai dificile in special pentru proiectele de dezvoltare.

Recent, in cadrul evenimentului Intalnirile Wall-Street, Dan Ioan Popp, presedintele Impact spunea ca „din cate stiu, sunt 20-30.000 de locuinte in portofoliile bancilor doar in Bucuresti. Intr-un an, tranzactiile din Bucuresti sunt in jur de 70.000-80.000 de unitati. Daca bancile ar aduce toate aceste unitati pe piata ar fi un crah. Niciodata nu vor face asta din intelepciune. Aceste portofolii sunt unde trebuie sa fie”.
Popp nu a mai aprobat atitudinea bancilor cand a venit vorba de creditarea dezvoltatorilor.

„Cu cat sunt bancile mai prudente cu atat nu se va intampla nimic in piata si, de fapt, vom lungi situatia. Este ca in teoria oscilatiilor: unde dai tendinta, in aceea directie se mista lucrurile. Daca nu finanteaza cumparatorii si dezvoltatorii, piata nu are cum sa creasca, problema ajunge sa se puna “Cine e market makerul in imobiliare?” Ar trebui sa fie banca”, a declarat Popp, anterior.

Un sondaj KPMG de la finalul anului trecut arata ca bancile sunt mai degraba interesate de restructurarea creditelor neperformante decat de executarea acestora si ca interesul de finantare este orientat mai degraba catre achizitiile proprietatilor generatoare de venit, decat spre proiectele de dezvoltare.

De altfel si cel mai recent raport global al PwC arata ca finantarea imobiliara va fi marea victima a presiunilor macro-economice din acest an, iar imprumuturile vor fi pe termen scurt si mult mai scumpe. Potrivit sondajului PwC, doar 6% din bancheri considera ca imprumuturile vor fi disponibile la acelasi nivel ca in 2011, in timp de 52% considera ca vor fi substantial mai putin disponibile, in timp ce 42% cred ca scaderea disponibilitatii finantarii va fi moderata.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net, Carlos Porto


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
BCR vrea sa digitalizeze complet obtinerea unui credit ipotecar