Cartierul Drumul Taberei este unul in care oferta de apartamente scoase la vanzare este alcatuita majoritar din locuinte construite inainte de anul 1977. Cu toate acestea, interesul cumparatorilor a ramas constant chiar si in criza, iar in ultimul an, odata cu inceperea lucrarilor de constructie pentru magistrala 5 a metroului, proprietarii au incercat sa speculeze, ridicand usor preturile.

In total, 65% din oferta disponibila spre vanzare este compusa din apartamente mai vechi de 1977, in timp ce locuintele construite dupa cutremur reprezinta 22% din oferta, iar apartamentele noi, dezvoltate dupa anul 2000, constituie doar 16% din stocul ofertat.„Pretul cerut pe metru patrat util pentru apartamentele construite intre 1945-1977 in Drumul Taberei era cu 22% mai mic fata de pretul mediu din Bucuresti. In 2012, aceasta diferenta s-a redus la numai 8%, ceea ce indica interes in crestere pentru acest cartier”, potrivit datelor platformei Analize Imobiliare, dezvoltata de imobiliare.ro.



Cele mai cautate zone din Drumul Taberei sunt Orizont si Moghioros, aici fiind si intervalurile superioare de preturi de tranzactionare, spune Catalin Apetri, managing partner in cadrul agentiei imobiliare Coldwell Banker Bulevardul Timisoara. Limitele inferioare ale preturilor de tranzactionare sunt intalnite in Prelungirea Ghencea si in cazul locuintelor confort 2.

In ceea ce priveste tipul de locuinte preferate de cumparatori, cele mai „vanate” sunt apartamentele cu doua si trei camere.

Cum s-au prabusit preturile in criza

In prezent, un apartament cu doua camere construit in perioada 1945-1977 are un pret mediu de vanzare de 50.000 de euro, cu 3.000 de euro mai putin fata de luna mai a anului trecut, insa cu 35.000 de euro mai putin decat in mai 2008, cand pentru acelasi timp de apartament, proprietarii cereau, in medie, 85.000 de euro, potrivit Analize Imobiliare.

Tot in Drumul Taberei, un apartament cu doua camere, dar construit intre 1978 si 2000, are un pret mediu cerut de 55.000 de euro, cu 4.000 de euro mai ieftin decat anul trecut, dar cu 40.000 eurp mai putin decat in mai 2008.



„Preturile medii de tranzactionare sunt de 700 – 800 de euro pe metru patrat util. O garsoniera, in functie de gradul de confort, suprafata si pozitionare, se tranzactioneaza cu sume cuprinse intre 28.000 si 35.000 de euro. Aceste preturi sunt similare cu cele ale locuintelor din alte cartiere mari din Bucuresti”, afirma Catalin Apetri.

Viitoarele statii de metrou urca preturile cu pana la 8%

Apartamentele situate in subzonele Favorit si Orizont, unde se lucreaza la extinderea liniei de metrou, sunt scoase la vanzare la preturi mai mari cu 5-8% fata de pretul mediu practicat in Drumul Taberei, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro.

„Din statisticile noastre reiese ca proprietarii speculeaza inca de pe acum apropierea apartamentelor lor de o viitoare statie de metrou. Consideram insa ca este prematur sa tragem concluzia ca lucrarile la metrou in aceste zone influenteaza efectiv decizia de cumparare, deoarece achizitia in perspectiva nu este neaparat o caracteristica a cumparatorului roman. In continuare, pretul este de departe principalul factor care influenteaza decizia de cumparare”, spune Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Insa chiar daca proprietarii au incercat sa urce preturile in unele zone, tranzactiile de vanzare-cumparare indica faptul ca dorintele lor nu s-au indeplinit, cumparatorii nefiind dispusi sa plateasca in plus.

"Deocamdata nu exista o influenta vizibila a constructiei noii Magistrale de metrou. Foarte putini proprietari, cel mult 5%, au incercat sa majoreze usor preturile sau sa mentina preturile actuale in cazul unor scaderi inregistrate in respectivele zone. Totusi, la nivel de tranzactionare, nu exista modificari”, incheie Catalin Apetri, de la Coldwell Banker Bulevardul Timisoara.

Wall-Street.ro prezinta periodic informatii despre preturile locuintelor, precum si despre cererea si oferta din principalele cartiere ale Bucurestiului. Citeste si alte analize despre locuintele din Militari, Cotroceni sau Titan si spune-ne ce vrei sa afli in plus.

Sursa tabele: Analize Imobiliare; Sursa foto: primarie6.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri