Serviciile de outsourcing si companiile IT iau jumatate din suprafetele de birouri de pe piata

Serviciile de outsourcing si companiile IT iau jumatate din suprafetele de birouri de pe piata

Romania devine o piata tot mai recunoscuta la nivel european pentru calitatea fortei de munca in domeniul IT, dar si pentru costurile reduse pe care angajatorii le gasesc la noi in tara, insa chiar si asa orice investitie este vazuta de oamenii din piata drept un pas inainte pentru dezvoltarea in regiune.

Segmentul de birouri ramane cel mai activ din Romania – in plus, 2016 se anunta sa fie un an foarte bun pentru marile dezvoltari din tara, atat pentru numarul de proiecte care urmeaza sa fie finalizate, precum si pentru proiectele demarate sau in prag de dezvoltare de pe plan local. Intrebarea pe care si-o pun specialistii din piata este “Cine va prelua tot acest stoc de birouri?”.

“Vedem o crestere foarte mare din partea companiilor cu servicii de outsourcing care isi dezvolta birouri la nivel local. Peste 50% din spatiile contractate in cursul anului trecut au fost incheiate cu companii din domeniul IT. Peste 70.000 de angajati din Romania sunt lucreaza in acest sector. Aproximativ jumatate din stocul actual de cladiri ar urma sa fie ocupat in Bucuresti, iar restul sa fie preluat de marile orase din tara”, a declarat Ramona Marusac, associate director pe segmentul de birouri in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Potrivit acesteia, spre deosebire de activitatea intensa de pe piata inregistrata in cursul anului trecut, anul 2016 nu va fi la fel de spectaculos in ceea ce priveste valoarea si spatiile tranzactionate.

“Ne asteptam sa vedem tranzactii mici spre medii,de la 500 la 5.000 mp. Anul trecut am asistat la o serie de relocari, noi intrari sau extinderi ale activitatii. Profilul clientilor pe care l-am observat este acela al unor companii cu capital romanesc, cu 100-200 de angajati, aflate in plin proces de expansiune la nivel local”, a mai precizat Ramona Marusac.

Managerul Colliers sustine ca a constatat o crestere sustinuta in special in orasele de provincie, asa cum este cazul Iasi, Timisoara sau Cluj, dar si in orasele secundare, asa cum se intampla in Sibiu, Brasov, Targu Mures sau Craiova.

“Anul 2016 vine cu un stoc foarte mare de livrari, urmand sa fie zone neocupate pentru o perioada scurta sau medie. Vor fi multe tranzactii, vom munci mai mult si activitatea se va concentra in orasele mai mici”, a mai apreciat Ramona Marusac.

Segmentul industrial, intr-o cerere continua: sub 5% din spatii sunt in prezent neocupate. Mai este loc de crestere?

Segmentul industrial, intr-o cerere continua: sub 5% din spatii sunt in prezent neocupate. Mai este loc de crestere?

Segmentul industrial ramane unul dintre sectoarele cu cea mai intensa activitate in piata imobiliara, numai 5% din spatii fiind in prezent neocupate, lucru care arata ca inca este loc mare de dezvoltare.

“Este pentru prima data cand piata inregistreaza un astfel de rezultat pozitiv dupa criza. Numai 5% din totalul pietei este reprezentat de spatii libere, ceea ce arata ca inca este loc de dezvoltare. 70% dintre spatiile industriale din Romania sunt centre logistice, in care s-a constatat o crestere accentuata venita din partea activitatii de retail, dar mai ales a companiilor cu activitate online. (…) Pe zona de productie s-a inregistrat o crestere puternica a sectorului automotive, in timp ce companiile electronice sunt din ce in ce mai interesate de tara noastra”, a declarat, la randul sau, Costin Banica, associate director al departamentului Industrial, din cadrul Colliers International.

Potrivit acestuia, doar in Capitala si in imprejurimile Bucurestiului se afla peste 940.000 mp de spatii logistice si circa 840.000 mp in provincie.

In ciuda necesitatii crescute de spatii logistice la nivel national, Costin Banica atrage atentia ca acest aspect nu trebuie sa conduca la o serie de dezvoltari speculative.

“Trebuie sa fim atenti la dezvoltarile speculative. Multi dezvoltatori au fost foarte precauti, dar observam acest dezvoltari speculative dezvoltate spre viitori chiriasi prin contracte presemnate".

Nu mai putin de 70% dintre noile dezvotari au fost anuntate ca urmad sa fie livrate pe piata in cursul anului 2016 in Capitala si in apropiere, in timp ce in provincie companiile cu activitate in productie vor fi cei mai activi chiriasi din piata.

Retailul, in plin proces de expansiune: cum se prefigureaza anul 2016

Retailul, in plin proces de expansiune: cum se prefigureaza anul 2016

Piata centrelor comerciale din Romania se se afla intr-o plina expansiune, speciaistii estimand ca pana in 2020 stocul ar urma sa depaseasca jumatate de milion de metri patrati.

Pana la finalul acestui an, circa 100.000 mp de spatii comerciale vor fi livrate in Bucuresti – cu doua mari proiecte anuntate – ParkLake Plaza si Veranda Mall Obor - , in timp ce Timisoara ar urma sa devina orasul cu cele mai importante dezvoltari, mai multe proiecte fiind anuntate pentru dezvoltare in urmatorii doi ani.

“Asistam la o serie de dezvoltari importante la nivel local si vedem noi branduri care intra in Romania. Sunt retaileri din Polonia, Turcia, Europa de Vest, inclusiv din SUA care se uita la piata din Romania. Acest lucru ne da incredere ca urmeaza o serie de schimbari importante si ca tara noastra devine un nume important in regiune pe zona de retail. (…) Ne asteptam sa vedem noi nume pe piata, noi dezvoltari si ne asteptam ca atentia dezvoltatorilor sa se duca spre centre comerciale din provincie, spre dezvoltari de parcuri de retail si nu pe centre comerciale de mari dimensiuni in urmatorii ani”, a spus Liana Duitru, associate director al Colliers pe segmentul de retail.

Conform datelor Colliers, la finele anului trecut, circa 930.000 de mp de centre comerciale specializate si peste 2,3 milioane de mp de centre comerciale traditionale erau disponibili pe piata.

Wall-Street.ro a realizat recent un studiu al principalelor orase din Romania in care au loc dezvoltari de proiecte comerciale, si un top 10 al celor mai dezvoltate zone pe acest segment.

Noul val rezidential, fata in fata cu legislatia actuala: cat de mult infraneaza darea in plata piata?

Noul val rezidential, fata in fata cu legislatia actuala: cat de mult infraneaza darea in plata piata?

Dupa ce mai multi mari investitori au anuntat dezvoltari si investitii importante la nivel local, noua legislatie este pe punctul sa incurce si mai tare planurile dezvoltatorilor, a institutiilor finantatoare, dar si a intregului sector al constructiilor, pe verticala.

Anul 2016 va aduce schimbari substantiale in piata imobiliara. Pe de-o parte interesul investitorilor pentru dezvoltarile din Romania este din ce in ce mai mare, pe de alta parte legislatia poate pune bete in roate viitoarelor dezvoltari.

Legea Darii in Plata este unul dintre cele mai fierbinti subiecte in industrie.

“Locatii bune la preturi mici nu prea mai sunt de gasit, in cazul dezvoltarii de proiecte rezidentiale. S-a inregistrat un record in cazul vanzarilor de apartamente in 2015, peste nivelul din 2007, in perioada de boom. In Romania, nivelul de proprietate este unul urias. Oamenii care, ipotetic, ar returna un proiect, nu isi vor mai lua un alt credit pentru o astfel de investitie. (…) Trebuie sa facem o diferentiere intre ce asteptam acum si activitatile viitoare – este un risc pentru banci, daca oamenii vor sa isi returneze proprietatile, dar sunt si cateva lucruri care nu ma descurajeaza. Totusi, nu cred ca va fi un impact masiv”, a declarat Dan Bucsa, economist la Unicredit Bank din Londra, in cadrul unui eveniment organizat de Colliers.