Intr-o economie verticala, activitatile economice interdependente au tendinta de a se grupa (clusteriza) in cladirile inalte, anumite industrii prezinta un interes sporit pentru etajele superioare, iar variatia chiriilor in aceste clustere verticale (spre deosebire de cele orizontale traditionale) difera in functie de etaj, mai arata studiul citat. Astfel, nu doar ca nivelul chiriei creste odata cu etajul, pe masura ce chiriasii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru "statut, prestigiu si vedere", dar panta de crestere este mult mai inclinata comparativ cu cea a chiriilor din zonele de business centrale (central business district) ale oraselor.

In Bucuresti, insa, avem doua cladiri de tip turn, plus una in constructie si una anuntata pentru livrare in 2020. Momentan nu exista, si in viitorul apropiat nu ar fi prevazut un stoc suficient de mare de cladiri de acest tip, astfel incat sa schimbe orasul, in ideea unei "clusterizari" pe verticala, potrivit companiei de consultanta imobiliara Knight Frank.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: pisaphotography / Shutterstock