Valoarea stocului modern de spatii de birouri din Capitala a ajuns, la final de 2018, la peste 2,70 milioane metri patrati, dintre care mai mult de 60% este reprezentat de cladiri de clasa A. In acelasi timp, pentru anul 2019 sunt anuntate proiecte care insumeaza peste 400.000 metri patrati, iar in contextul acestui pipeline de noi livrari se pune intrebarea daca noua oferta va putea fi acoperita in continuare de cerere.

"Pana in 2020 se va depasi stocul de 3 milioane de metri patrati de spatii de birouri. O cifra frumoasa. Ramane totusi intrebarea «cine va ocupa aceste spatii?» Am mai declarat de nenumarate ori - nu este sustenabil si nu poate fi considerata crestere mutarea chiriasilor dintr-un birou in altul. Pentru o dezvoltare sanatoasa a pietei este nevoie de atragerea de chiriasi noi, companii care sa nu fie inca prezente in Romania sau companii dispuse sa faca pasul spre birourile de Clasa A", apreciaza Liviu Tudor (foto), presedintele Genesis Development.

In opinia sa, "la un moment dat, chiar si cel mai mic detaliu in calitatea serviciilor va face diferenta intre un proiect de succes si unul mai putin reusit, cladirile fiind mai mult sau mai putin similare. Si nu vorbesc aici despre facilitati catre chirias per se, ci de servicii directionate catre angajatii acestuia, de vizibilitatea din ce in ce mai mare a conceptului de «hospitality» pe piata de spatii de birouri".

De asemenea, "multitudinea, diversificarea si factorul «wow» al experientelor puse la dispozitia angajatilor chiriasilor vor fi in viitor cele mai importante elemente de influenta a nivelului chiriei", spune Liviu Tudor, care subliniaza ca fata de anii anteriori, chiriile au crescut cu 10-15 procente.

"Speram ca acest trend sa se mentina si in 2019. Exista intr-adevar un cumulul de factori ce pot influenta chiria: de la elasticitatea cererii si a ofertei pe de o parte, la disponibilitatea spatiilor de birouri de calitate pe de cealalta parte. Este foarte importanta cresterea calitatii serviciilor pentru chiriasi, dar si oferirea de servicii interesante si utile angajatilor acestora", sustine presedintele Genesis Development.

Liviu Tudor: Bucurestiul are destule zone accesibile inca neexplorate

"Cred ca, in momentul de fata, nu impredictibilitatea este cea care pune piedici dezvoltarilor imobiliare de anvergura. Cine are vointa sa investeasca gaseste astazi si finantare si intelegere din partea autoritatilor. Acordarea de facilitati fiscale cladirilor verzi sau posibilitatea de a putea investi impreuna cu mai multi dezvoltatori in proiecte variate ar putea influenta pozitiv piata", afirma investitorul roman.

Iar, "oportunitati inca exista, Bucurestiul are destule zone accesibile inca neexplorate. Un exemplu bun este sudul orasului, zona Berceni sau chiar si estul - zona Poarta Faur. Ambele zone au acces excelent la principalul mijloc de transport utilizat de forta de munca din ziua de astazi - metroul. Cu siguranta la un moment dat cineva va risca si va paria pe aceste zone, asa cum am facut-o noi in vest, acum mai bine de 10 ani".

Liviu Tudor adauga insa ca "trebuie luat in considerare faptul ca un numar mare de oameni care locuiesc in zonele respective (Berceni, Faur) traverseaza zilnic tot orasul pentru a ajunge la serviciu. Cine o va face, va trebui insa sa aiba rabdare, o locatie non-centrala se valideaza in timp, punand accentul pe oferirea de servicii si facilitati de calitate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri